ΑΓΟΡΕΣ

Κόκκινα δάνεια: Έως 31 Δεκεμβρίου ένταξη στο ν. Κατσέλη για στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά

Κόκκινα δάνεια: Έως 31 Δεκεμβρίου ένταξη στο ν. Κατσέλη για στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά
Vladimir Rys/Getty Images/Ideal Image

Με την είσοδο στο 2016 γίνονται πιο αυστηρά τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, γεγονός που έχει οδηγήσει τους δανειολήπτες να σπεύσουν να ενταχθούν στο παλαιό καθεστώς προστασίας.

Ουρές σχηματίζουν στα Ειρηνοδικεία οι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής σχηματίζουν ουρές στα Ειρηνοδικεία και σήμερα, 31 Δεκεμβρίου για την κατάθεση των 17 απαραίτητων εγγράφων. Περίπου 150 με 200 αιτήσεις κατατίθενται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες σε κάθε Ειρηνοδικείο της χώρας.

Εντούτοις, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για το τι θα γίνει με όλα τα δάνεια (στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων). Σύμφωνα με το νέο νόμο που έχει περάσει από την Βουλή, κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των distress funds συνολικά 250.000 ακίνητα. Όμως, από τον Φεβρουάριο θα υπάρξει νέα διαβούλευση για:

  • τα στεγαστικά δάνεια α΄κατοικίας
  • Τα δάνεια μικρομεσαίων (ο νόμος θα καθορίζει ποιές επιχειρήσεις με βάση τζίρο και προσωπικό)
  • Τα καταναλωτικά δάνεια.

Από την ψήφιση του νόμου και μετά δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία. Έτσι,όπως είχε γράψει η Ημερησία

  • τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά και με τον νόμο
  • όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «μικρομεσαίες» μπορεί να βρεθούν να χρωστούν σε άλλες, άγνωστες
  • σε αυτήν εταιρίες – distress funds, που θα έχουν αγοράσει το δάνειό τους
  • από 15/2/2016 θα μεταπωλούνται σε funds και στεγαστικά δάνεια α΄κατοικίας.

Tο καθεστώς με τα κόκκινα δάνεια

Ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια (38%) δεν εξυπηρετείται και το ύψος τους φθάνει τα 39 δις ευρώ. Περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις έχουν δανειστεί με εγγυήσεις ακινήτων και κινδυνεύουν να τα χάσουν. Σε πολλές περιπτώσεις μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν υποθηκεύσει την προσωπική τους περιουσία ή ακόμη και την α΄κατοικία τους και τώρα κινδυνεύουν να πωληθεί σε distress fund. Στο "κόκκινο" βρίσκονται και περί τις 30.000-50.000 δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

Το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία

Περισσότεροι από 20 μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι με υποχρεώσεις γύρω στο 1,5 δις αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εγκαίρως τα δάνεια τους.

Νέος νόμος στα "σκαριά"

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης, διαβεβαίωσε ότι πριν τις 15 Φεβρουαρίου θα περάσει νέος νόμος, που θα προβλέπει την εξαίρεση από την πώληση τριών κατηγοριών δανείων σε ξένους επενδυτές. «Η απόφαση είναι σαφής. Εξαιρούνται της πώλησης δανείων τα δάνεια πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια. Η συμφωνία λέει ότι το σύστημα γι’ αυτές τις τρεις κατηγορίες δανείων εφαρμογής θα ψηφιστεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ