ΑΓΟΡΕΣ

Πώς η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι αναπόφευκτη

Πώς η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι αναπόφευκτη
Getty Images

Όλα για τα κόκκινα δάνεια. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και η αδιαπραγμάτευτη ευθύνη των τραπεζικών διοικήσεων, καθώς θα πρέπει ιδανικά από το καλοκαίρι να έχουν εξυγιάνει ένα μεγάλο μέρος του δανειακού τους χαρτοφυλακίου για να «συμμαζέψουν» τα βιβλία τους.

Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να μειωθεί το... βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπέρασε πέρυσι τα 100 δισ. ευρώ, και πρωτίστως των επιχειρηματικών, καθώς οι τράπεζες εφέτος θα έρθουν αντιμέτωπες με ένα ακόμη πανευρωπαϊκό stress test. Και πλέον, δεν θα υπάρχουν κεφάλαια από δανειακές συμβάσεις και Μνημόνια για να τις διασώσουν, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή πλήρως το bail in, που προβλέπει και «κούρεμα» ανασφάλιστων καταθέσεων.

Τα εξειδικευμένα funds φτιάχνουν ήδη θέσεις στην ελληνική αγορά για να αναλάβουν τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, καθώς τον Φεβρουάριο η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η κυβέρνηση θα έχουν έτοιμο το πλαίσιο αδειοδότησης των ειδικών εταιρειών που θα αγοράσουν τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Bad banks

Η αρχή αναμένεται να γίνει από τα «κόκκινα» δάνεια ύψους 9,6 δισ. ευρώ, των τραπεζών που έχουν οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια σε εκκαθάριση, εμπορικές και συνεταιριστικές. Από την διαδικασία της εκκαθάρισης έχουν ανακτηθεί περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ, με βάση εκτιμήσεις από τους αρμόδιους φορείς, το ποσό θα μπορούσε να υπερβεί τα 2,2 δισ ευρώ, με μία στοχευμένη και εξειδικευμένη διαχείριση. Να σημειωθεί ότι τα ποσά που εισπράττονται από τους εκκαθαριστές, πάνε κατευθείαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποτελούν δηλαδή δημόσιο έσοδο.

Σύμφωνα με αρμόδιες τραπεζικές πηγές, η ΤτΕ προχωρά στην ενοποίηση των bad banks που βρίσκονται σε εκκαθάριση, ενώ έχει δεχθεί ήδη και προσφορές από τρία εξειδικευμένα funds, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαδικασία ενοποίησης.

Τα distress funds

Στελέχη της αγοράς αλλά και των τραπεζών περιγράφουν το 2016 ως τη χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών ανακατατάξεων, όπου οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις αλλά και τα λουκέτα ισχυρών ομίλων θα είναι μέσα στην «ατζέντα» στο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων από τα ξένα funds, distress και μη.

Για να μπουν στην ελληνική αγορά οι εξειδικευμένοι φορείς, θα πρέπει να πάρουν πάσο εισόδου. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ελέγχει, θα αξιολογεί και θα αδειοδοτεί τις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών. Ενώ ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα καθορίζει και τα θέματα συμπεριφοράς/ συμμόρφωσης αυτών των εταιρειών διαχείρισης απέναντι στους δανειολήπτες.

Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν τα distress funds στην Ελλάδα στο κομμάτι της επιχειρηματικής πίστης, θα είναι η δέσμευσή τους να επενδύσουν κεφάλαια στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που θα αναλάβουν. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να είναι οι «κυρίες» των δανείων και οι εταιρείες θα αναλάβουν το κομμάτι της διαχείρισης. Θα μπορούν δηλαδή να προτείνουν και προχωρούν σε ρύθμιση, αλλά και στην αναχρηματοδότηση του οφειλέτη.

Πώληση σε discount

Ωστόσο, θα υπάρχουν και οι περιπτώσεις – στην πλειονότητά τους σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, όπου θα πουληθούν τα δάνεια. Ο νόμος που θέτει τις βάσεις για την αγοροπωλησία «κόκκινων» δανείων δεν ξεκαθαρίζει σε ποιο ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας μπορούν να πουληθούν τα «κόκκινα» δάνεια.

Η τιμή πώλησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 10 και 40 σεντς ανά ευρώ, δηλαδή από 10% έως 40% της ονομαστικής αξίας του δανείου, ανάλογα με τις εξασφαλίσεις που υπάρχουν. Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, έχουν τιμή πώλησης από 8%-15%, δηλαδή 80 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ της ονομαστικής αξίας του καταναλωτικού δανείου.

Μάλιστα, υπάρχουν προβληματισμοί για το εάν σημερινοί ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων θα μπορέσουν μέσω τρίτων εταιριών να αγοράσουν σε χαμηλή τιμή τα δάνεια τους πετυχαίνοντας ουσιαστικά «κούρεμα» των οφειλών τους χωρίς η εταιρεία τους να αλλάξει χέρια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ