ΑΓΟΡΕΣ

Η Κίνα σχεδιάζει δικό της ψηφιακό νόμισμα στα χνάρια του Bitcoin

Η Κίνα σχεδιάζει δικό της ψηφιακό νόμισμα στα χνάρια του Bitcoin
Όσο κι αν είναι ελκυστικό, το Bitcoin θα πρέπει να ρυθμιστεί πρώτα, προτού περιβληθεί με το κύρος που μόνο ο σημερινός κεντρικός σχεδιασμός υποτίθεται ότι μπορεί να προσδώσει στο κυκλοφορούν χρήμα Andrew Burton / Getty Images

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε (20/1) ότι σχεδιάζει να εκδώσει ψηφιακό νόμισμα το συντομότερο δυνατό, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς και πότε αυτό θα πραγματοποιηθεί, θέτοντας όμως ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Bitcoin και τη σχετική φιλολογία περί ενός νομισματικού συστήματος χωρίς κεντρική αρχή.

Ο σχεδιασμός του ψηφιακού νομίσματος θα διέπεται από το τρίπτυχο «ασφάλεια, ευκολία, οικονομία», με στόχο το χαμηλό κόστος συναλλαγών και την όσο τη δυνατόν ευρύτερη κάλυψη της αγοράς.

Την είδηση μετέδωσε πρώτο το κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Όπως διευκρίνισε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η έκδοση ψηφιακού νομίσματος θα μειώσει το υψηλό κόστος κυκλοφορίας των παραδοσιακών νομισμάτων, θα διευκολύνει και θα φέρει διαφάνεια στις συναλλαγές, θα περιορίσει το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροαποφυγή και άλλες αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με τη νομισματική κυκλοφορία.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι μελετά τον σχετικό τομέα από το 2014 και έχει συμβουλευθεί ειδικούς από τη Citigroup και τη Deloitte, χωρίς να διευκρινίζει το κρισιμότερο θέμα, ίσως, που προκύπτει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το οποίο είναι η διασύνδεση του νέου ψηφιακού νομίσματος με το ρενμινμπί.

Σύμφωνα με όσα μαθεύτηκαν από το Πεκίνο, η ομάδα εργασίας που έχει η PBOC στη διάθεσή της έχει πραγματοποιήσει σημαντικές προόδους τα τελευταία δύο χρόνια. Πλέον, αναμένεται να θέσει πιο ξεκάθαρους στόχους αναφορικά με τη ακολουθούμενη στρατηγική των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών για τον έλεγχο της νομισματικής κυκλοφορίας εν γένει. Θα πρέπει, επίσης, να ξεπεράσει τα όποια τεχνολογικά εμπόδια και να προετοιμάσει από νωρίς τις κατάλληλες διαδικασίες για την εισαγωγή των πρώτων ψηφιακών νομισμάτων της Κίνας.

Το μέλλον του Bitcoin...

Τα ψηφιακά νομίσματα έχουν εισέλθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εντός και εκτός αγορών μετά την άνοδο του Bitcoin τα τελευταία χρόνια, που για την Κίνα κορυφώθηκε το 2013. H θεωρητική σύλληψη του Bitcoin ανιχνεύεται στο 1998, εποχή μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης στις αναδυόμενες αγορές.

Για πολλούς τα όσα δεν κατάλαβε τότε ο κόσμος για τις αγορές προμήνυαν τα όσα θα συνέβαιναν δέκα χρόνια αργότερα και εξακολουθούν να βασανίζουν την παγκόσμια οικονομία. Αυτό που συνέβη τότε περιγράφεται, συνήθως, με τη φράση «απορρύθμιση και μόχλευση της αγοράς».

Σήμερα, σε έναν κόσμο παρεμβατισμού, μόχλευσης και ανισορροπίας μεταξύ της ισχυρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και της ασθενούς αναπτυξιακής πολιτικής των κυβερνήσεων, το Bitcoin είναι το πιο γνωστό ψηφιακό νόμισμα.

Το Bitcoin τίθεται σε κυκλοφορία μέσα από μία ηλεκτρονική διαδικασία που περιγράφεται ως mining («εξόρυξη»), κατά την οποία πραγματοποιούνται εκατομμύρια αριθμητικές πράξεις μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα «κρυπτονόμισμα», το οποίο δημιουργείται και συναλλάσσεται πάνω σε μεθόδους κρυπτογραφίας, με απώτερο σκοπό τη διάδοσή του χωρίς τη μεσολάβηση μιας κεντρικής αρχής.

Θα βάλει τέλος το Bitcoin στη σημερινή κυριαρχία των κεντρικών τραπεζών; Την ίδια ημέρα που ήρθε η ανακοίνωση από τον Πεκίνο, στο Νταβός της Ελβετίας η Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde) έδινε τη δική της εκτίμηση για το μέλλον των ψηφιακών νομισμάτων. Μιλώντας σε πάνελ με θέμα «The Transformation of Finance» («Η Μεταμόρφωση των Οικονομικών»), η επικεφαλής του ΔΝΤ προκάλεσε αίσθηση στο κοινό, λέγοντας ότι τα «ψηφιακά νομίσματα μπορούν να αποδειχθούν ωφέλιμα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι κάτι που «παραμένει εντελώς εκτός της σφαίρας της ρυθμιζόμενης χρηματοοικονομικής δραστηριότητας».

...και το Bitcoin του μέλλοντος

Κατά καιρούς, το Βitcoin έχει κατηγορηθεί ως μέσο ενίσχυσης κυκλωμάτων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος από εξτρεμιστικές οργανώσεις, που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές δεν προϋποθέτουν μεσάζοντες (όπως π.χ. μια τράπεζα), καθώς θεμελιώδης αρχή των ψηφιακών συναλλαγών με Bitcoin είναι η διασφάλιση της ανωνυμίας των συναλλασσόμενων.

Οι συναλλακτικές υπηρεσίες παρέχονται από εταιρείες λογισμικού, που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην οικονομία των start-up, φτιάχνοντας δικές τους τροποποιημένες εκδόσεις του ανοιχτού κώδικα Bitcoin, όπως αυτός δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2009 από την αινιγματική φιγούρα του Σατόσι Νακαμότο (Satoshi Nakamoto).

Προ διετίας, τον Δεκέμβριο του 2013, η κεντρική τράπεζα της Κίνας είχε απαγορεύσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να διευθετούν συναλλαγές μέσω Bitcoin, υποστηρίζοντας ότι το ψηφιακό αυτό νόμισμα «δεν έχει αληθινό νόημα».

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το μέλλον των χρηματοπιστωτικών ανταλλαγών είναι ψηφιακό και πως το Bitcoin θα κυριαρχήσει σε μια εποχή όχι και τόσο μακρινή. Για πολλούς, απλώς, πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως το σύστημα, ώστε η νέα καινοτομία να ενταχθεί ομαλά στους υφιστάμενους συσχετισμούς ισχύος· οπότε και τα πάντα θα αποκτήσουν το αληθινό τους νόημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ