ΑΓΟΡΕΣ

Bitcoin: «Βουλιάζει» στα 23.900 δολάρια

Bitcoin: «Βουλιάζει» στα 23.900 δολάρια
Το Bitcoin υποχωρεί σε χαμηλά επίπεδα 18 μηνών Pixabay

Νέες απώλειες καταγράφει το Bitcoin,  εν μέσω εκτιμήσεων πως δεν αποκλείεται να βρεθεί ακόμη και στα 8.000 δολάρια, τη στιγμή που η αύξηση των επιτοκίων  και ο πληθωρισμός ανησυχεί τους επενδυτές.

Οι παγκόσμιες αγορές κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Το Bitcoin, το κρυπτονόμισμα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο υποχωρεί ως και τα 23.900 δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coindesk, το Bitcoin καταγράφει απώλειες της τάξης του 13% με την τιμή του να φτάνει στα 23.921 δολάρια. Από την αρχή του έτους, οι συνολικές απώλειες ανέρχονται σε περίπου 50% ενώ χάνει πάνω από 75%% από το ιστορικό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021.

Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα έχει συνολική του κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται κάτω από 480 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το «ξεπούλημα» στα κρυπτονομίσματα συμπαρασύρει και το Ethereum με απώλειες άνω του 15% και τιμή στα 1.240,76 δολάρια, το Binance με απώλειες 12% στα 226,71 δολάρια, το XRP με απώλειες 9,4% στα 0,315 δολάρια. Αντίστοιχα το Solana καταγράφει πτώση άνω του 15% και υποχωρεί στα 27,80 δολάρια ενώ το Cardano σημειώνει πτώση άνω του 11% στα 0,458 δολάρια.

Η πτώση του Bitcoin προβληματίζει για δύο βασικούς λόγους. Αφενός διότι δείχνει πως το κρυπτονόμισμα έχει στενή συσχέτιση με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Αφετέρου διότι διαψεύδει όσους προσπάθησαν να αποδώσουν στο Bitcoin χαρακτηριστικά όμοια με το χρυσό, υποστηρίζοντας πως είναι asset που προστατεύει από τον πληθωρισμό.

Περαιτέρω πρώση του Bitcoin από τα τρέχοντα επίπεδα, που δεν αποκλείεται να το οδηγήσει ακόμη και στα 8.000 δολάρια, προβλέπει ο επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim, Scott Minerd.

Μια τέτοια κίνηση θα αντιστοιχούσε σε κατρακύλα άνω του 70% σε σύγκριση με τη σημερινή τιμή.

Η Celsius Network

Καθώς το Bitcoin υποχωρεί σε χαμηλά επίπεδα 18 μηνών η αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία δανεισμού κρυπτονομισμάτων Celsius Network ανακοίνωσε πως διακόπτει τις αναλήψεις και τις μεταφορές μεταξύ λογαριασμών, λόγω των «ακραίων συνθηκών στην αγοράς».

Η εξέλιξη αυτή θορύβησε τους επενδυτές, καθώς το Celsius Network, το οποίο συγκέντρωσε 750 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση στα τέλη του περασμένου έτους, είναι ένας σημαντικός παίκτης στον δανεισμό κρυπτονομισμάτων. Προσφέρει έντοκα προϊόντα σε πελάτες που καταθέτουν τα κρυπτονομίσματα τους στην εταιρεία και δανείζει κρυπτονομίσματα σε όσους θέλουν.

Από τις 17 Μαΐου, η εταιρεία είχε επεξεργαστεί δάνεια αξίας 8,2 δισ. δολαρίων και είχε ενεργητικό 11,8 δισ. δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ