ΑΓΟΡΕΣ

Τιμές πετρελαίου: Προς νέα μείωση σύμφωνα με κορυφαίο Αμερικανό αξιωματούχο

Τιμές πετρελαίου: Προς νέα μείωση σύμφωνα με κορυφαίο Αμερικανό αξιωματούχο
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 139 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο του 2022 AP Photo / Rogelio V. Solis

«Οι μεγάλοι παραγωγοί αργού πετρελαίου έχουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και είναι πιθανό να αυξήσουν τις προμήθειες μετά την επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή», δήλωσε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Face the Nation» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Έιμος Χοχστάιν, ανώτερος σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε:

«Με βάση όσα ακούσαμε στο ταξίδι, είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα δούμε μερικά ακόμη βήματα τις επόμενες εβδομάδες».

Ο Χοχστάιν δεν είπε ποια ή ποιες χώρες θα αυξήσουν την παραγωγή ή κατά πόσο.

«Δεν πρόκειται μόνο για τη Σαουδική Αραβία... Συναντηθήκαμε με το GCC* και με τη Σαουδική Αραβία. Δεν θα αναφερθώ στο πόση πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα υπάρχει στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και στο Κουβέιτ κ.λπ. Αλλά υπάρχει πρόσθετη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Υπάρχει περιθώριο για αύξηση της παραγωγής», δήλωσε.

Ο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία την Παρασκευή, στο πλαίσιο του πρώτου του ταξιδιού στη Μέση Ανατολή ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ελπίζοντας να επιτύχει μια συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου που θα συμβάλει στη μείωση των τιμών της βενζίνης. Η άνοδος των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ σε υψηλά επίπεδα άνω των 40 ετών τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και πλήττει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. Αλλά δεν έχει εξασφαλίσει μια σαφή διαβεβαίωση για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-Αραβίας το Σάββατο δεν συζητήθηκε το πετρέλαιο. Είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσει να αξιολογεί τις συνθήκες της αγοράς και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Ο ΟΠΕΚ+, στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, συνεδριάζει την επόμενη φορά στις 3 Αυγούστου.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 139 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση". Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τότε.

Ο Hochstein δήλωσε επίσης ότι αναμένει να δει τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ να πέφτουν περαιτέρω προς τα 4 δολάρια το γαλόνι, αφού νωρίτερα φέτος ξεπέρασαν τα 5 δολάρια το γαλόνι για πρώτη φορά στην ιστορία.

*Το GCC σημαίνει Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και περιλαμβάνει το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ