ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 870 μονάδες λόγω ενέργειας και ΗΠΑ

Χρηματιστήριο: Κάτω από τις 870 μονάδες λόγω ενέργειας και ΗΠΑ
Η πτώση είναι διάχυτη σε όλο το ταμπλό AP Photo

Ισχυρές πιέσεις του «αγγίζουν» ακόμα και το 3% δέχεται ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, χάνοντας το όριο των 870 μονάδων.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της FED την Παρασκευή, που ενέτειναν την ανησυχία και οδήγησαν σε «ξεπούλημα» το αμερικανικό χρηματιστήριο σε συνδυασμό με την εκτίναξη στο κόστος της ενέργειας ρίχνουν την ελληνική αγορά αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου διαμορφωνόταν στις 867,44 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 2,94% ενώ αντίστοιχα ο τζίρος ανερχόταν σε 41,35 εκατ. ευρώ.

Η πτώση είναι διάχυτη σε όλο το ταμπλό, με τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 να καταγράφει πτώση 3,18% ενώ εντονότερες είναι οι πιέσεις στον τραπεζικό δείκτη που καταγράφει πτώση 5,38% στις 558,16 μονάδες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δέχονται σφοδρότατες πιέσεις στο ταμπλό.

Πτώση λόγω FED και ενέργειας

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, βασικό λόγος της πτώσης αποτέλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος και τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ ότι οι προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού δεν θα έρθουν χωρίς «πόνο» στην οικονομία.
«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, θα επιφέρουν επίσης πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε ο Πάουελ.

«Αυτό είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο», προσέθεσε.

Οι δηλώσεις Πάουελ είχαν άμεσο αντίκτυπο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο βίωσε μίνι-κραχ την Παρασκευή, ενώ οι συνέπειες έγιναν αισθητές και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 1.008 μονάδες ή 3,03% την Παρασκευή και έκλεισε στις 32.282 μονάδες. Στο 3,37% ανήλθαν οι απώλειες για τον δείκτη S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 4.057 μονάδες «χάνοντας όλα τα κέρδη του Αυγούστου ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υπέστη απώλειες 3,94% για να κλείσει στις 12.141 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, την αβεβαιότητα στην Ευρώπη εντείνει η τρελή κούρσα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που καταγράφουν αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ. Ενδεικτικό είναι πως στην Ελλάδα, η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται «μια ανάσα» πριν τα 700 ευρώ, έχοντας καταγράψει άλμα της τάξης του 50% και πλέον σε μία μόνο συνεδρίαση, ενώ πάνω από τα 1.000 τη μεγαβατώρα διαπραγματεύονται τα αντίστοιχα συμβόλαια ρεύματος σε Γερμανία και Γαλλία. Και αυτό, ενώ για παράδειγμα την ίδια περίοδο πέρυσι η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία ανερχόταν στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ