ΑΓΟΡΕΣ

Σερί απωλειών στα Χρηματιστήρια - Πτώση κοντά στο 1,5% η Αθήνα

Σερί απωλειών στα Χρηματιστήρια - Πτώση κοντά στο 1,5% η Αθήνα
Στην Αθήνα, παρά την εντυπωσιακή πορεία της ανάπτυξης, αυξημένη κατά 7,7% στο β’ τρίμηνο του 2022, οι επενδυτές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την αισιοδοξίας τους. AP Photo

Η πίεση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, οι ρωσικές απειλές για το φυσικό αέριο και οι αυριανές αποφάσεις για τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επέτρεψαν στις αγορές να «σηκώσουν κεφάλι» σήμερα.

Σε αυτό το κλίμα, στο κλείσιμο της Δευτέρας, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε πτώση κοντά στο 1,5%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είδε απώλειες της τάξεως του 0,72% ενώ η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κατέγραψε άνοδο 3,6%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην Αθήνα κατέγραψε σημαντικές απώλειες κατά 1,49%, φτάνοντας τις 822,51 μονάδες, με τον τζίρο να αγγίζει τα 70,44 εκατ. ευρώ, παρά τις ενδείξεις για ανοδική πορεία τις πρώτες ώρες των συναλλαγών.

Η εντυπωσιακή πορεία της ανάπτυξης, αυξημένη κατά 7,7% στο β’ τρίμηνο του 2022, με στήριξη κυρίως από τον τουρισμό και από την κατανάλωση, αλλά και η αναθεώρηση προς τα «πάνω» στα στοιχεία του α’ τριμήνου, δεν «έπεισε» τους επενδυτές να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους.

«Κόκκινη» και η Ευρώπη

Όσον αφορά στις ευρωαγορές, φαίνεται να επηρεάζονται από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε κοντόφθαλμες και επικίνδυνες για ολόκληρο τον κόσμο τις δυτικές κυρώσεις κατά της χώρας του.

Όπως είπε ο Πούτιν, η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια «επιθετική» απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο, αλλά η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται σε άνοδο.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,65%. Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,11%, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε 0,27%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε πτώση 0,83%.

Αύξηση 3,6% στην τιμή του ρεύματος

Μικρή άνοδο της τάξεως του 3,6% παρουσίασε η τιμή του ρεύματος για την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία διαμορφώθηκε στα 418,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα για αύριο, έναντι 403,38 ευρώ για σήμερα και 505,69 ευρώ για την Τρίτη.

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, η ζήτηση καλύπτεται κατά 35,74% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RES), κατά 34,59% από μονάδες φυσικού αερίου και από 6,69% λιγνίτες, ενώ οι εισαγωγές αποτελούν το 12,37% του μείγματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ