ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστηριακή εβδομάδα με πολλές διακυμάνσεις - Πρωταγωνιστεί η Ενέργεια

Χρηματιστηριακή εβδομάδα με πολλές διακυμάνσεις - Πρωταγωνιστεί η Ενέργεια
Σε εγχώριο επίπεδο τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρείας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του Αυγούστου έδωσαν ώθηση στον Γενικό Δείκτη Τιμών τα τελευταία 24ωρα Pixabay

Πολλά σκαμπανεβάσματα με ισχυρά κέρδη, αλλά και σημαντικές απώλειες καταγράφηκε στην χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο των αγορών χθες, Παρασκευή.

Πρωταγωνιστής ήταν η Ενέργεια, καθώς η «ατζέντα» της εβδομάδας ήταν γεμάτη με κρίσιμες ανακοινώσεις όπως η απόφαση OPEC+και Ρωσίας για μείωση της ημερήσιας παραγωγής του πετρελαίου τον Οκτώβριο και οι αποφάσεις των 27 υπουργών Ενέργειας σχετικά με το ποιο είναι τελικά το ιδανικό μείγμα μέτρων που θα βοηθήσει στην συγκράτηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, εν μέσω ανοικτού εκβιασμού του Πούτιν προς τη Δύση για οριστικό τέλος στην παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου, αν μπει οποιοδήποτε πλαφόν στις τιμές από τη Δύση.

Στα μέσα της εβδομάδας, κεντρικό ρόλο «έπαιξε» η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, η οποία οδήγησε σε ράλι τον τραπεζικό κλάδο και έδωσε ώθηση στις αγορές σε ευρύτερο επίπεδο, αν και η υποδοχή των νέων ήταν αρχικά «χλιαρή».

Σε εγχώριο επίπεδο τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρείας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του Αυγούστου κράτησαν τους επενδυτές σε στάση αναμονής της αρχή της εβδομάδας και έδωσαν ώθηση στον Γενικό Δείκτη Τιμών τα τελευταία 24ωρα.

Οι τιμές της ενέργειας

Την Δευτέρα, τα μέλη του OPEC+ και η Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή του «μαύρου χρυσού», εν μέσω μιας κλιμακούμενης ενεργειακής διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με επίκεντρο το φυσικό αέριο και έφεραν σημαντική άνοδο στις τιμές του πετρελαίου το απόγευμα της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, πετρελαιοπαραγωγοί και Ρωσία αποφάσισαν το «ψαλίδισμα» της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για τον Οκτώβριο, ποσότητα που ισοδυναμεί μόλις με το 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης, με στόχο να ενισχύσουν τις τιμές που βρίσκονταν σε πτώση με φόντο τον φόβο των επενδυτών για οικονομική ύφεση. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν έντονα για την προοπτική ύφεσης και τη χειμερινή έλλειψη φυσικού αερίου.

Παρά το δυναμικό ξεκίνημα της εβδομάδας, η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI), «βυθίστηκε» την Τετάρτη, πέφτοντας κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο.

Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε υψηλότερα κατά 3% την Παρασκευή, όμως δεν κατάφερε να αποφύγει τις απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Στο ίδιο κλίμα και το φυσικό αέριο, το οποίο ξεκίνησε την εβδομάδα δυναμικά όταν «απογειώθηκε» με άλμα 25%, σε διεθνές επίπεδο, όμως στη συνέχεια η αγορά κράτησε στάση αναμονής όλη την ενόψει των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, το συμβόλαιο Οκτωβρίου είχε απώλειες 9%.

Στην Αθήνα, το Χρηματιστήριο της Ενέργειας ακολούθησε αυτή την αναποφασιστικότητα, καταγράφοντας έντονες διακυμάνσεις στην αρχή της εβδομάδας με άνοδο 11,37% στην τιμή της Τρίτης και ισχυρή πτώση 20,15% στην τιμή της Τετάρτης και υιοθετώντας μια πιο ήπια στάση τις υπόλοιπες μέρες καταλήγοντας σε πτώση 3,05% στην τιμή του ρεύματος για σήμερα Σάββατο.

Η αντίδραση σε Αθήνα και Ευρώπη

Η αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ευρώπης ήταν η πιο μεγάλη που έχει καταγραφεί από δημιουργίας ευρώ και έδωσε το «σήμα» της ΕΚΤ για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της. Η ανακοίνωση της απόφασης αν και σημαντική, ήταν αναμενόμενη, με αποτέλεσμα να τύχει «χλιαρής» ανταπόκρισης από τους Γενικούς Δείκτες Τιμών σε Αθήνα και ευρωαγορές.

Η απόφαση όμως είχε ευεργετικά δράση για τον τραπεζικό κλάδο και σε συνδυασμό με την αισιοδοξία των επενδυτών για μια «λύση» στον τομέα της ενέργειας από την έκτακτη Σύνοδο των «27», έδωσαν ώθηση και στον τζίρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Παρασκευή.

Έτσι, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε ισχυρή άνοδο κοντά στο επίπεδο του 2% την Παρασκευή, αν και σε εβδομαδιαίο επίπεδο δεν κατάφερε να σβήσει τις απώλειες, κατά 0,34%.

Στο ίδιο κλίμα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές αντέδρασαν στην αύξηση – ρεκόρ της ΕΚΤ και τα σχόλια του προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ περί αύξησης επιτοκίων και από την Fed με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού «μέχρι να γίνει η δουλειά».

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με άνοδο 1,6% και κέρδη στους περισσότερους κλάδους και όλους τους κύριους δείκτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ