ΑΓΟΡΕΣ

ΕΧΑΕ: Αλλαγή σελίδας με πέντε κινήσεις για το Χρηματιστήριο

ΕΧΑΕ: Αλλαγή σελίδας με πέντε κινήσεις για το Χρηματιστήριο
Τελικός είναι να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον ΙΝΤΙΜΕ

Να αλλάξει σελίδα, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο που ταλανίζει το Eλληνικό Xρηματιστήριο εδώ και μια δεκαετία επιδιώκει η διοίκηση της ΕΧΑΕ.

Για το σκοπό αυτό, έχει θέσει εκπονήσει ένα σχέδιο πέντε σημείων με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού, την προσέλκυση νέων επενδυτών αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων για νέες εισαγωγές.

Συγκεκριμένα, οι πέντε στόχοι που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΧΑΕ και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιάννος Κοντόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος ), Νίκος Κοσκολέτος (CFO), Νίκος Πορφύρης (Διευθυντής Μετασυναλλακτικών Υπηρεσιών και διεθνών δραστηριοτήτων) και Θεόδωρος Ζάρρος (Επιτελικός Διευθυντής Τεχνολογίας του Ομίλου) είναι οι ακόλουθοι:

  1. Ενίσχυση συναλλακτικής δραστηριότητας,
  2. Αύξηση εσόδων από υφιστάμενες και νέες ανταγωνιστικές υπηρεσίες
  3. Βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου
  4. Βέλτιση εξυπηρέτηση των διεθνών πελατών
  5. Εστίαση στην ψηφιακή καινοτομία με υιοθέτηση των Fintech

Αναλυτικά, η συναλλακτική δραστηριότητα θα μπορεί να γίνει πράξη χάρη σε νέες εισαγωγές μετοχών, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αλλά Dual Listing μετοχών σε ξένα χρηματιστήρια. Παράλληλα, η ΕΧΑΕ σχεδιάζει την παροχή οικονομικών και κινήτρων για αύξηση διασποράς. Επιπλέον, καταλύτης που μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος, στο πλάνο της ΕΧΑΕ προβλέπεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια, είτε μέσω road shows είτε με μια σειρά από άλλες δράσεις, ενώ παράλληλα θα βελτιωθοεί και η τιμολογιακή πολιτική απέναντι στις εισηγμένες εταιρείες με συνδυασμό μέτρων και παροχή κινήτρων για αύξηση ρευστότητας.

Κοινή συνισταμένη των παραπάνω δράσεων είναι το ελληνικό χρηματιστήριο να βγεί από την παρατεταμένη απαξίωση που βιώνει εδώ και πολλά χρόνια. Και ταυτόχρονα, επιδίωξη της ΕΧΑΕ είναι ο θεσμός να μετατραπεί σε ένα χρήσιμο και ευέλικτο μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων για τις εισηγμένες, ειδικά σε εποχή αυξημένων επιτοκίων που δυσχεραίνουν ή καθιστούν ασύμφορο τον τραπεζικό δανεισμό.

Υπό αυτό το πρίσμα, επιδίωξη είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών, τόσο σε επίπεδο μεγάλων όσο και σε επίπεδο μικρών και μεσαίων εταιρειών. Και παράλληλα, εφόσον υπάρξουν ξανά οι κατάλληλες συνθήκες και να αυξηθούν οι εκδόσεις νέων εταιρικών ομολόγων, οι οποίες και κατέγραψαν ρεκόρ το 2021.

Ταυτόχρονα «στοίχημα» για το χρηματιστήριο είναι να συνδράμει στην προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων , γεγονός που θα συνδράμει ώστε το χρηματιστήριο να ξαναγίνει ελκυστικό σε εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Επιπλέον, η ΕΧΑΕ «ποντάρει» στην ανάπτυξη της Εναλλακτικής Αγοράς με είσοδο πολλών και υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τελικός στόχος όλων των παραπάνω, όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΧΑΕ είναι να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον το οποίο και θα επιτρέψει την κινητοποίηση των αποταμιεύσεων των επενδυτών δημιουργώντας μια νέα «επενδυτική κουλτούρα» που μπορεί να οδηγήσει σε εισροές σημαντικών κεφαλαίων που αυτή τη στιγμή λιμνάζουν κυρίως σε καταθέσεις χωρίς ουσιαστικές αποδώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ