ΑΓΟΡΕΣ

Περιορίστηκαν οι απώλειες στα Χρηματιστήρια της Αθήνας και της Ευρώπης

Περιορίστηκαν οι απώλειες στα Χρηματιστήρια της Αθήνας και της Ευρώπης
Οι επενδυτές σε Αθήνα και Ευρώπη διατήρησαν τη στάση αναμονής στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς αναμένουν τις αποφάσεις της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve AP Photo

Να περιορίσει τις απώλειες που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά κατάφερε ο Γενικός Δείκτης Τιμώνακολουθώντας τις κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών, με φόντο τις οικονομικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι επενδυτές σε Αθήνα και Ευρώπη διατήρησαν τη στάση αναμονής σε όλη τη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς αναμένουν τις αποφάσεις της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve (Fed), η οποία θα ανακοινώσει την πολιτική της για τα επιτόκια το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι αγορές θωρούν δεδομένη την αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο ο υψηλός πληθωρισμός.

Σε αυτό το κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών συγκράτησε τις απώλειες και παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 830 μονάδων. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης στις 17:19 ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με περιορισμένες απώλειες της τάξεως του 0,34% στις 833,36 μονάδες και χαμηλό τζίρο στα 26,24 εκατ. ευρώ.

Αρνητικός και ο πανευρωπαϊκός δείκτης

Αντίστοιχα, στην ευρωπαϊκή αγορά την Δευτέρα, οι βασικοί δείκτες έδειξαν να μειώνουν τις απώλειες το απόγευμα, με τον Stoxx 600 στο -0,30%, μειώνοντας σχεδόν στο μισό την πτώση που κατέγραφε νωρίτερα. Στην Γερμανία ο DAX γύρισε θετικά με οριακή άνοδο κατά 0,07%, ενω στην Γαλλία ο CAC 40 έχασε 0,35%, ενώ νωρίτερα είχε απώλειες άνω του 1%. Στην Βρετανία ο FTSE 100 παρέμεινε κλειστός σήμερα σε ένδειξη πένθους λόγω της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 2,89%, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις ανησυχίες για την «υγεία» της οικονομίας, τον αυξημένο πληθωρισμό και τα σενάρια για τις επιπτώσεις των αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια.

Η τιμή του ρεύματος για την Τρίτη

Στο μέτωπο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, μικρή άνοδο της τάξεως του 6,16% παρουσίασε η τιμή του ρεύματος για την Τρίτη, η οποία διαμορφώθηκε στα 400,02 ευρώ ανά μεγαβατώρα για αύριο, έναντι της σημαντικής ανόδου κατά 26,52% στα 376,71 ευρώ για σήμερα.

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, η ζήτηση καλύπτεται 31,02% από μονάδες φυσικού αερίου, κατά 25,85% από εισαγωγές και κατά 24,97% από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RES).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ