ΑΓΟΡΕΣ

Η Fed ρίχνει τις ευρωπαϊκές αγορές – Κράτησε αντιστάσεις η Αθήνα

Η Fed ρίχνει τις ευρωπαϊκές αγορές – Κράτησε αντιστάσεις η Αθήνα
Μεικτά είναι τα πρόσημα στις αγορές σήμερα INTIME/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αντοχή στην ευρωπαϊκή επίδραση έδειξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, αν και με οριακή άνοδο κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης. 

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) πέρασε πάνω από το επίπεδο των 835 μονάδων ενδοσυνεδριακά, βρίσκοντας στηρίγματα στην αγορά και καταφέρνοντας να αποκολληθεί από τις οριακές κινήσεις κοντά στις 830 μονάδες που σημειώνονταν χθες αλλά και στο άνοιγμα της αγοράς σήμερα.

Όμως στα λεπτά πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης Τιμών εντάθηκαν οι απώλειες αφήνοντας τον δείκτη σε οριακή άνοδο 0,06% στις 833,86 μονάδες, με το τζίρο να φτάνει τα 41,74 εκατ. ευρώ.

Στην Ευρώπη, οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν και συνεχίζουν σε πτωτική πορεία με την ανακοίνωση των στοιχείων για την τιμή παραγωγού στην Γερμανία, την αύξηση των επιτοκίων από την σουηδική Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την διήμερη διάσκεψη της Fed.

Σε αυτό το κλίμα, στις 17:25 ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,92%. Στην Γερμανία ο DAX έχασε 0,92%, ενώ στην Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε 1,38%. Στην Βρετανία ο FTSE 100 σήμερα είχε απώλειες 0,63%.

Πιο αναλυτικά, η ενεργειακή κρίση αύξησε κατά 45,8% τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 139% σε επίπεδο έτους και κατά 20,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, Riksbank, αύξησε τα επιτόκιά της κατά 100 μονάδες βάσης σήμερα. Πλέον, το βασικό επιτόκιο της σουηδικής τράπεζας με έδρα τη Στοκχόλμη κυμαίνεται στο 1,75%, με την ίδια να προειδοποιεί πως «ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός».

Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει η διήμερη διάσκεψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, με την αγορά να θεωρεί δεδομένη την αυριανή ανακοίνωση για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, καθώς η αμερικανική τράπεζα επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά στην αγορά του φυσικού αερίου, κινήθηκε και σήμερα πτωτικά για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου σημείωνε άνοδο 2,13% στα 186,16 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σημειώνεται πως τα αποθέματα της Ευρώπης είναι γεμάτα κατά περίπου 86%, ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο πενταετίας, και μαζί με τις ισχυρές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν συμβάλει στην πτώση της τιμής, όμως παραμένει σημαντικός παράγοντας η απειλή περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού, από μέρους της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ