ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια για ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών σε Αθήνα και Ευρώπη

Προσπάθεια για ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών σε Αθήνα και Ευρώπη
Με άλμα πάνω από τις 800 μονάδες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών INTIME NEWS

Με άλμα πάνω από τις 800 μονάδες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να καταβάλουν σοβαρή προσπάθεια να αλλάξουν το κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης και να ανακάμψουν από τις απώλειες, όμως στο κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχασε αυτό το ψυχολογικό όριο και έκλεισε 798,41 μονάδες με άνοδο 0,72% και τζίρο στα 61,77 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως ενδοσυνεδριακά η υψηλότερη τιμή έφτασε στις 805,35 μονάδες με άνοδο 1,59%.

Χθες, η Αθήνα ακολούθησε τις τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών και κινήθηκε κοντά στο επίπεδο των 780 – 790 μονάδων, καθώς οι επενδυτές σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο εξέταζαν τα νέα δεδομένα από τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία και την πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου σε ιστορικά χαμηλά.

Παράλληλα, θετικό πρόσημο και κερδοφορία σημειώθηκε και στις ευρωπαϊκές αγορές Σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 389,64 μονάδες, με τις μετοχές στον κλάδο των ταξιδιών και της ψυχαγωγίας να οδηγούν την άνοδο κατά 2,1% τις πρώτες ώρες των συναλλαγών. Οι επενδυτές επιχείρησαν να διακόψουν το τριήμερο πτωτικό σερί, κατά τις οποίες η Ευρώπη έχασε συνολικά 4,8%, με φόντο την εκλογή της Τζόρτζια Μελόνι, τους φόβους για οικονομική ύφεση και την έντονη πίεση από την πτώση της στερλίνας στην Μεγάλη Βρετανία.

Να θυμίσουμε πως τη Δευτέρα η λίρα υποχώρησε έως και 5% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας το 1,0327 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν καθιερώθηκε το δεκαδικό σύστημα για τις υποδιαιρέσεις του νομίσματος.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των διετών βρετανικών ομολόγων, που επηρεάζονται περισσότερο από τις προοπτικές για τα επιτόκια και τον κρατικό δανεισμό, αυξήθηκαν έως και κατά 54 μονάδες βάσης στο υψηλό επίπεδο του 4,53%.

Σήμερα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,31%, στα 0,9641 δολάρια, όπως και η στερλίνα έναντι του δολαρίου με άνοδο 1,01% στα 1,0792 δολάρια.

Σε νέα υψηλά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Σε νέα υψηλά επίπεδα πολλών ετών βρέθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τα επόμενα βήματα στο μέτωπο των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και ενώ ο αντίκτυπος των οικονομικοπολιτικών εξελίξεων στην Βρετανία συνεχίζει να είναι έντονος στις αγορές.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη, οι αποδόσεις αυξήθηκαν στις αρχές της συνεδρίασης κατά 2-5 μονάδες βάσης στις περισσότερες αγορές με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου να αυξάνεται πρόσκαιρα στο 2,142%.

Αύξηση του δανεισμού στην Ευρωζώνη

«Αδιάφορη» για τις αγορές φαίνεται μέχρι στιγμής η ανακοίνωση των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διεύρυνση του δανεισμού στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, οι οποίες πήραν τραπεζικά δάνεια με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008, παρά την αύξηση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, ο τραπεζικός δανεισμός σε επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 8,7% τον Αύγουστο από το 7,6% τον Ιούλιο, ενώ ο δανεισμός στα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 4,5%.

Να θυμίσουμε πως η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τον πληθωρισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ