ΑΓΟΡΕΣ

«Ανάχωμα» στις αγορές από την έκτακτη αγορά ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας

«Ανάχωμα» στις αγορές από την έκτακτη αγορά ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας
Ο Γενικός Δείκτης Αθηνών δεν κατάφερε να επιστρέψει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Να περιορίσουν τις έντονες απώλειες της ημέρας κατάφεραν οι χρηματιστηριακές αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη. Τα Χρηματιστήρια σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο κατέγραψαν σημαντική πτώση από το άνοιγμα και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης ωθούμενα από τις διεθνείς εξελίξεις στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης και την χθεσινή βουτιά κοντά στο 2% στην Wall Street, με φόντο το πρόστιμο των εποπτικών αρχών σε 16 εταιρείες του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Όμως, ανάχωμα στην πτωτική τάση αποδείχθηκε η ανακοίνωση της Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για έκτακτες αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, από σήμερα μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου, η οποία πέτυχε σε πρώτο στάδιο τον στόχο της να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων που σημειώνουν οι κρατικοί τίτλου της χώρας και την έντονη ανασφάλεια στα χρηματιστήρια.

Σε σχετική ανακοίνωση της, η BoΕ αναφέρει πως – με ισχύ από σήμερα - θα ξεκινήσει τις αγορές «σε όποιο εύρος χρειαστεί» ώστε να υποχωρήσουν οι ανησυχίες των επενδυτών.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης Αθηνών δεν επέστρεψε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και στις 17:19 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με περιορισμένες απόλειες στις 791,42 μονάδες με πτώση 0,88% και τζίρο στα 67,20 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας ήπια ανάκαμψη από την ενδοσυνεδριακή πτώση κοντά στο -1,6%.

Την ίδια ώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αγορές βρέθηκαν υπό πίεση σε όλους τους κλάδους και ο Stoxx 600 κινήθηκε στις 386,92 μονάδες με πτώση 0,31%, αλλά σε βελτιωμένο κλίμα σε σχέση με τις πρωινές ώρες.

Σε υψηλά επίπεδα τριμήνου το ελληνικό 10ετές ομόλο

Στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε σε υψηλά επίπεδα τριμήνου. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,95%, από 1,05% τον Αύγουστο. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.421 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,27 φορές.

Το spread διαμορφώνεται στις 266 μονάδες βάσης, με το δεκαετές ελληνικό ομόλογο να σημειώνει σήμερα απόδοση 5%.

Να θυμίσουμε πως την Τρίτη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης βρέθηκαν σε νέα υψηλά επίπεδα πολλών ετών. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις αυξήθηκαν στις αρχές της συνεδρίασης κατά 2-5 μονάδες βάσης στις περισσότερες αγορές.

Δολάριο και φυσικό αέριο στα ύψη

Το δολάριο σήμερα σημείωσε άνοδο 0,43% μετά την διαβεβαίωση του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδυναμώσει το ισχυρό νόμισμα και η στερλίνα συνέχισε την πτωτική της πορεία με φόντο την αρνητική κριτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον νέο της σχέδιό για φορολογικές περικοπές. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Moody’s η οποία προειδοποίησε πως την βρετανική κυβέρνηση πως κινδυνεύει να κάνει μόνιμη ζημιά και την κάλεσε να επαναξιολογήσει την πολιτική της.

Την ίδια ώρα, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν νέα άνοδο που ξεπέρασε ακόμη και το 20%, μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream, μετά τις απειλές της Ρωσίας πως «μπορεί να διακόψει την προμήθεια από την Ουκρανία», με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντά πως η σοβαρή βλάβη σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου από την Ρωσία προκλήθηκε «ηθελημένα».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της Ευρώπης με την Ρωσία, στον απόηχο των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση 4 ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ