ΑΓΟΡΕΣ

Reuters: Συζητήσεις για μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+

Reuters: Συζητήσεις για μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών έχει αρνηθεί να αυξήσει την παραγωγή σε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου AP Photo/Martin Meissner

Κοντά στα 90 δολάρια ανεβάζουν την τιμή του πετρελαίου οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση της ομάδας στις 5 Οκτωβρίου, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των κορυφαίων μελών του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με το Reuters.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, η Ρωσία ενδέχεται να προτείνει στον ΟΠΕΚ+ την μείωση της παραγωγής πετρελαίου περίπου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην επόμενη συνάντησή του τον Οκτώβριο.

Σε αυτό το κλίμα, η τιμή του WTI διαμορφωνόταν στα 82,67 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,6% το μεσημέρι της Πέμπτης, όπως και το Brent, το οποίο ενισχύθηκε στα 89,84 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών έχει αρνηθεί να αυξήσει την παραγωγή σε χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, παρά την πίεση από μεγάλους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, οι τιμές μειώθηκαν απότομα αυτόν τον μήνα λόγω των φόβων για την παγκόσμια οικονομία και του ράλι του δολαρίου μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μικρή μείωση της παραγωγής. Οι εταίροι αποφάσισαν να μειώσουν τους στόχους παραγωγής κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα από τον Οκτώβριο.

Συμβολική κίνηση

Η απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για τον Οκτώβριο, ποσότητα που ισοδυναμεί μόλις με το 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης φαίνεται να είχε τον χαρακτήρα πολιτικής δήλωσης και… συμβολικού μηνύματος.

Οι αναλυτές ευρέως ερμήνευσαν την κίνηση ως μια «πολιτική απόρριψη» κατά της εισήγησης του Τζο Μπάιντεν για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής ενέργειας και έκκλησης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκράτηση των τιμών. Το «μήνυμα» που έλαβαν είναι πως ο OPEC+ χαράζει τη δική του πορεία και θα επιχειρήσει να προστατεύσει τις υψηλότερες τιμές του εμπορεύματος.

Στόχος των παραγωγών πετρελαίου ήταν να ενισχύσουν τις τιμές που βρίσκονταν σε πτώση με φόντο τον φόβο των επενδυτών για οικονομική ύφεση. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν έντονα για την προοπτική ύφεσης και τη χειμερινή έλλειψη φυσικού αερίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ