ΑΓΟΡΕΣ

Οι φόβοι για ύφεση έριξαν τις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη

Οι φόβοι για ύφεση έριξαν τις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη
Φρένο στο ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών στις αγορές έβαλαν οι επενδυτές σε Αθήνα και Ευρώπη INTIME

Φρένο στο ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών στις αγορές έβαλαν οι επενδυτές σε Αθήνα και Ευρώπη ακολουθώντας τα αποτελέσματα για τον σύνθετο δείκτη υπεύθυνων αγορών (PMI) για την Ευρωζώνη, ο οποίος αντανακλά την πορεία του τομέα υπηρεσιών και του μεταποιητικού τομέα.

Ο PMI μειώθηκε σε χαμηλό 20 μηνών και συγκεκριμένα στις 48,1 μονάδες από 48,9 τον Αύγουστο, κάτι που ενίσχυσε τους φόβους στις αγορές για ύφεση μεταξύ των 19 μελών – κρατών του μπλοκ.

Τις ανησυχίες ενίσχυσε η δήλωση της πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το επόμενο χρονικό διάστημα, τονίζοντας τη δέσμευση της τράπεζας για καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων. «Είναι δύσκολο να ειπωθεί πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο απόγειο του. Είναι σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα» σχολίασε.

Στις οικονομικό - πολιτικές ειδήσεις, σε συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατέληξαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένονται να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες και αύριο θα ακολουθήσει η γραπτή διαδικασία.

Το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου της Ρωσίας που επιβάλλει η ΕΕ δεν θα ισχύει για τις ποσότητες που παραδίδονται μέσω αγωγών, δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο

Το όριο στην τιμή του ρωσικού αργού, το οποίο αναμένεται να συμπεριληφθεί στην όγδοη δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας των εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα έχει εφαρμογή στις ποσότητες που μεταφέρονται μέσω αγωγών, διαβεβαίωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο αργά το βράδυ χθες Τρίτη.

Σε αυτό το κλίμα, στις 17:15 ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 0,48% στις 819,14 μονάδες και τζίρο 43,87 εκατ. ευρώ, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης σήμερα έχασε 1,14% στις 398,42 μονάδες, μετά το χθεσινό ράλι 3% για τον Stoxx 600.

Στο ίδιο μήκος κύματος σε αρνητικό επίπεδο κινήθηκαν και οι πρώτες συναλλαγές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές άφησαν πίσω τους την χθεσινή αισιοδοξία. Υπενθυμίζεται πως το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με σημαντικά κέρδη το βράδυ της Τρίτης, λόγω της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στα ομόλογα και του ανανεωμένου ενδιαφέροντος του Ίλον Μασκ για την εξαγορά του Twitter. Οι συναλλαγές για τις μετοχές του Twitter σταμάτησαν μετά την εκτίναξη της τιμής της μετοχής της εταιρείας. Κατά τις πληροφορίες, ο Μασκ πρότεινε να αγοράσει έναντι 54,20 δολάρια τη μετοχή.

Σήμερα, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας κινήθηκε με πτώση 380,19 μονάδων (-1,25%), ο δείκτης Nasdaq αποδυναμώθηκε κατά 235,95 μονάδες και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, είχε πτώση 1,64%.

Τέλος το εξαήμερο ράλι για την στερλίνα

Η στερλίνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, τερματίζοντας ένα εξαήμερο ράλι, αλλά οι απώλειές της είναι περιορισμένες και παραμένει μακριά από το ιστορικό χαμηλό των 1,0327 δολαρίων μετά την στροφή της κυβέρνησης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στον απόηχο της ανακοίνωσης για τον «μίνι προϋπολογισμό» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε αυτό το κλίμα, το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε 0,88% στα 1,1372 δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως μετά την αναστροφή της βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά στο πλάνο των φορολογικών απαλλαγών, η στερλίνα κέρδισε έδαφος, όμως από την αρχή της χρονιάς

Εν μέσω φόβων ύφεσης και ανησυχιών για τη δημοσιονομική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, η στερλίνα έχει υποχωρήσει 16,5% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής το 2022.

Ανοδικό σερί για το πετρέλαιο

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του πετρελαίου λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση των κρατών μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC+) και των συνεργατών του, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου ως 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα είναι και η μεγαλύτερη μείωση στην προσφορά πετρελαίου από το 2020.

Σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) διαπραγματεύτηκαν κοντά στα 86 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας στο επίπεδο των προηγούμενων δύο ημερών, μετά το άλμα κοντά στο 9%. Την ίδια ώρα, το brent παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε οριακή μεταβολή στα 91,84 δολάρια το βαρέλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ