ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί μένει αναξιοποίητο το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ΕΕ

Γιατί μένει αναξιοποίητο το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ΕΕ
Πρόκειται για το κοίτασμα που βρίσκεται στο υπέδαφος της Ολλανδίας στο πεδίο Γκρόνινγκεν, το οποίο υπήρξε βασική πηγή φυσικού αερίου για την Ολλανδία και τμήματα της Γερμανίας από τη δεκαετία του ‘70 AP Photo/Michael Sohn

Ο κίνδυνος των σεισμών κρατάει «παγωμένο» και χωρίς καμία διάθεση να αξιοποιηθεί περαιτέρω το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμώμενης αξίας 1 τρισ. δολαρίων, παρότι η Ευρώπη βιώνει τη σημαντικότερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της.

Πρόκειται για το κοίτασμα που βρίσκεται στο υπέδαφος της Ολλανδίας στο πεδίο Γκρόνινγκεν, το οποίο υπήρξε βασική πηγή φυσικού αερίου για την Ολλανδία και τμήματα της Γερμανίας από τη δεκαετία του ‘70 και σε κάποιες φάσεις μάλιστα, παρείχε ολόκληρο το ολλανδικό δίκτυο για οικιακή χρήση αερίου και θα μπορούσε να αντικαταστήσει, φέτος τον χειμώνα, μεγάλο μέρος των καυσίμων που η Γερμανία εισήγαγε κάποτε από τη Ρωσία και να βάλει στηρίγματα στον σκληρό χειμώνα που αναμένεται να έρθει.

Όμως η ολλανδική Πολιτεία δεν φαίνεται διατεθειμένη να ρισκάρει το ενδεχόμενο να διαταράξει τις ζωές των κατοίκων της περιοχής Γκρόνινγκεν και μία από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η Shell έχει δηλώσει «πλήρως συνεργάσιμη» με τις Αρχές για το κλείσιμο του πεδίου, όσο το δυνατόν συντομότερο.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δεν έχει αποκλείσει τελείως το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει το κοίτασμα για να ενισχύσει την παροχή φυσικού αερίου, όμως «μόνο σε μια ακραία περίπτωση που όλα πάνε στραβά», κάτι που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Οι «παγίδες» του κοιτάσματος

Υπολογίζεται ότι το ολλανδικό κράτος έχει κερδίσει 442 δια. δολάρια από το φυσικό αέριο που του Γκρόνινγκεν, ωστόσο λόγω των επαναλαμβανόμενων σεισμών που προκλήθηκαν στην περιοχή εξαιτίας της γεώτρησης, η Πολιτεία δεν φαίνεται διατεθειμένη να προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Για την ακρίβεια, από τα περίπου 327.000 σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν αναφέρει ζημιές διαφόρων βαθμίδων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ζημιών Μεταλλείων.

Σημειώνεται πως τον Μάιο, η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να ενισχύσει την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνιγκεν, όμως σύμφωνα με το Bloomberg, αναλυτές εκτιμούν πως η αυξανόμενη πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να την «αναγκάσει» να αλλάξει τα σχέδια της.

«Η ολλανδική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα αρκετά σοβαρό δίλημμα με το κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν επειδή έχει τουλάχιστον τρία σοβαρά εμπόδια», δήλωσε η Γιάρα Μαρισούκ εμπειρογνώμονας ενεργειακής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν

«Το πρώτο είναι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με γερμανικές εταιρείες που τρέχουν από πολύ παλιά έως τη δεκαετία του 2030, το δεύτερο είναι η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και το τρίτο είναι ο συμβατικός πόλεμος στην Ευρώπη που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία».

Οι ολλανδικές Αρχές έχουν απαντήσει στις επικρίσεις, ειδικά με φόντο τις ελλείψεις στην ενέργεια στην Γερμανία, λέγοντας πως αν η Γερμανία χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, μια πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επεκτείνει τη ζωή των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας.

Οι κινήσεις της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ενός προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο στο κόστος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ χθες, Τετάρτη.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό των τιμών σε σχέση με το TTF κατά τρόπο που να συνεχίζει να διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και που θα καταδείξει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή για το φυσικό αέριο», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, αναφερόμενη στην τιμή του φυσικού αερίου του ολλανδικού Title Transfer Facility (TTF), όπως μετέδωσε το Reuters.

«Χάρη σε έμπιστους εταίρους όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, καταφέραμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο αγωγών με ταχύτητα ρεκόρ. Ένας οδικός διαπραγματευτικός χάρτης που θα μειώνει το κόστος προμηθειών από αυτούς τους εταίρους θα ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μας με τη Νορβηγία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή εταιρική σχέση που αντανακλά την κοινή μας φιλοδοξία απεξάρτησης από τις εκπομπές άνθρακα, προσφέρει προοπτική για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω της παρούσας κρίσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ