ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Νέα αύξηση στα 39,7 δισ. δολάρια για το εμπορικό έλλειμμα τον Αύγουστο

Τουρκία: Νέα αύξηση στα 39,7 δισ. δολάρια για το εμπορικό έλλειμμα τον Αύγουστο
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 3,1 δισ. δολάρια AP Photo/Ayse Wieting

Έλλειμμα για δέκατο συνεχόμενο μήνα καταγράφει ανοδική πορεία το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, με ώθηση από την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 3,1 δισ. δολάρια και διαμορφώθηκε στα 39,7 δισ. δολάρια, την ώρα που αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν πως το έλλειμμα τον Αύγουστο θα διαμορφωνόταν στα 3,2 δισ. δολάρια, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021 η Τουρκία είχε καταγράψει εμπορικό πλεόνασμα ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται πως τα επίσημα αποθεματικά της χώρας αυξήθηκαν κατά 10,8 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, με τη Ρωσία να είναι μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης.

Όπως αναφέρει η τουρκική Κεντρικής Τράπεζας σε ανακοίνωση της, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν στα 5,1 δισ. δολάρια, ενώ οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν ετησίως κατά 58% τον Αύγουστο.

«Φρένο» της Κομισιόν στα σχέδια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ

Στον «πάγο» βάζει η ΕΕ το ζήτημα της ένταξης στην Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς το προσχέδιο της Κομισιόν για τη διεύρυνση που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, διαπιστώνει ότι η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η Koμισιόν τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας. Υπενθυμίζει δηλαδή τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και καλεί σε αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ