ΔΙΕΘΝΗ

Σε χαμηλό 50 ετών η ανεργία στην Βρετανία - Κακά νέα οι «ανενεργοί» πολίτες

Σε χαμηλό 50 ετών η ανεργία στην Βρετανία - Κακά νέα οι «ανενεργοί» πολίτες
H ανεργία στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 3,5% στο διάστημα τριμήνου μέχρι τον Αύγουστο, ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που κατατάσσονται ως ανενεργοί αυξήθηκε Pixabay

Ο δείκτης της ανεργίας στην Βρετανία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1974, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η αγορά εργασίας είναι σε καλό σημείο, καθώς η πτώση αποδίδεται στο άλμα-ρεκόρ του αριθμού των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, η ανεργία στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 3,5% στο διάστημα τριμήνου μέχρι τον Αύγουστο, ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που κατατάσσονται ως ανενεργοί αυξήθηκε κατά 252.000 από το τρίμηνο μέχρι τον Μάιο, στη μεγαλύτερη τέτοια αύξηση από το 1971 που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων, και αφορά όσους ούτε έχουν εργασία, αλλά ούτε αναζητούν.

Η στατιστική υπηρεσία τόνισε ότι υπήρξε μια αύξηση της απασχόλησης και πτώση της αδράνειας στο τρίμηνο μέχρι τον Μάιο, που θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει μέρος της αλλαγής στο τρίμηνο μέχρι τον Αύγουστο.

Η αύξηση κατά 0,6% στο ποσοστό αδράνειας στο 21,7% στην περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μαζί με την αύξηση στην περίοδο Μαρτίου-Μαΐου το 2020, όταν η πανδημία έπληξε την Ευρώπη.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν την ανεργία στο 3,6%.

Ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 109.000 την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, λιγότερο από τη μέση πρόβλεψη για πτώση κατά 155.000 άτομα.

Προσπάθειες από την Τράπεζα της Αγγλίας

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προσπαθεί να ανακόψει την αναστάτωση που προκάλεσε στις αγορές το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, καθώς ανησυχεί ότι η συρρίκνωση της βρετανικής αγοράς εργασίας θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), επεκτείνει το πρόγραμμα έκτακτων αγορών ομολόγων και θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που τρέχει και τίτλους συνδεδεμένους με τον πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, η βρετανική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αγορές αξίας έως και 5 δισ. λιρών χρέους που είναι προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, επικαλούμενη «ουσιώδη κίνδυνο» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το συνολικό μέγεθος των αγορών θα διατηρηθεί στα 10 δισ. λίρες ημερησίως όπως ανακοινώθηκε χτες, και οι αγορές θα γίνονται παράλληλα υπάρχουσες συμβατικών ομολόγων μακράς διάρκειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ