ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα μηνύματα της Τράπεζας της Αγγλίας αλλάζουν την πορεία της στερλίνας

Τα νέα μηνύματα της Τράπεζας της Αγγλίας αλλάζουν την πορεία της στερλίνας
O επικεφαλής της BoE δήλωσε την Τρίτη πως οι πιέσεις της αγοράς στην αγορά βρετανικών κρατικών ομολόγων «δείχνει πιο ήρεμη» ANDY RAIN - EPA - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά την πρωινή πτώση της στερλίνας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, στη συνέχεια το βρετανικό νόμισμα άρχισε να διορθώνει διαστακτικά τις απώλειες έναντι του δολαρίου, με ώθηση από την είδηση πως η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ενδέχεται να επεκτείνει την παρέμβαση της στο πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων, αξίας 65 δισ. στερλινών, μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το κλίμα, στις 10:50 πμ η στερλίνα σημειώνε οριακή άνοδο 0,02% έναντι του δολαρίου στα 1,0976 δολάρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο επικεφαλής της BoE, Άντριου Μπέιλι δήλωσε την Τρίτη πως οι πιέσεις της αγοράς στην αγορά βρετανικών κρατικών ομολόγων «δείχνει πιο ήρεμη», μετά την δεύτερη παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας μέσα σε δύο ημέρες.

Αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί πέρα από την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, το νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που είχε ανακοινώσει, πληροφορίες του FT αναφέρουν πως η τράπεζα εξετάζει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση που θα επιτρέψει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να διαχειριστούν το ρίσκο.

Ο Μπέιλι τόνισε πως οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας είναι προσωρινά μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και πως ένα παρατεταμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα λειτουργούσε αρνητικά στον στόχο της BoE να αυξήσει τα επιτόκια.

Σημειώνεται πως ενόψει της ολοκλήρωσης της επείγουσας παρέμβασής της – που είχε λάβει στις 28 Σεπτεμβρίου με την έκτακτη αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, η ΒοΕ τόνισε πως είναι προετοιμασμένη να αυξήσει το μέγεθος των ημερησίων δημοπρασιών της για να «διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής χωρητικότητα για αγορές ομολόγων».

Υπενθυμίζεται πως το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας ανακοινώθηκε στον απόηχο των αναταραχών που προκάλεσε στη βρετανική οικονομία το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη μείωση της φορολογίας στη χώρα. Πλέον η κυβέρνηση της Λιζ Τρας εγκατέλειψε το σχέδιό της να καταργήσει τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος 45%, μετά τις αυξανόμενες αντιδράσεις των Συντηρητικών για το εν λόγω μέτρο, αλλά και αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ανακοινώνοντας την απόφαση σε ένα tweet νωρίς το πρωί τη Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ είπε: «Το καταλάβαμε και ακούσαμε».

Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι η απόφαση να περικοπούν οι φόροι για άτομα με εισοδήματα 150.000 λιρών ή περισσότερο «έχει αποσπάσει την προσοχή από την πρωταρχική αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ