ΑΓΟΡΕΣ

Ξεπέρασε τις 840 το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ισχυρή άνοδος και στην Ευρώπη

Ξεπέρασε τις 840 το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ισχυρή άνοδος και στην Ευρώπη
Ισχυρό άλμα για τις αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη. Ανοδικό ξέσπασμα για την στερλίνα. Σε χαμηλό τριμήνου το φυσικό αέριο ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Άλμα πάνω από το ορόσημο των 840 μονάδων κατέγραψε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ώθηση από τις ευρωπαϊκές αγορές και τις ειδήσεις από την Βρετανία, αν και δεν έλειψαν οι θετικοί παράγοντες από την εγχώρια οικονομία.

Η ημέρα ξεκίνησε με θετικό πρόσημο αλλά ήπιες συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής για τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 9μήνου και την απασχόληση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός στο 9μηνο 2022 κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 37 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,943 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να εμφανίζουν υπέρβαση κατά 13,7% φτάνοντας τα 40,64 δισ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,203 δισ. ευρώ ή 13,4% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,348 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,120 δισ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου.

Παράλληλα, θετικό κατά 263.463 θέσεις εργασίας ήταν το ισοζύγιο της απασχόλησης στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, ενώ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, το ισοζύγιο ήταν επίσης θετικό κατά 26.238 θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 17:15 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 1,24% στις 842,64 μονάδες και τζίρο στα 47,45 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, οι κυριότεροι δείκτες κατέγραψαν κέρδη, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, το κλίμα παραμένει αβέβαιο με φόντο τους φόβους για ύφεση, τις εξελίξεις στην ενεργειακή κρίση και τα νέα δεδομένα στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας. Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε άνοδο 1,95% στις 398,93 μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Wall Street, καθώς ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 500 μονάδων ή 1,7% νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, ο S&P 500 κέρδισε 2,5% και ο τεχνολογικός Nasdaq ανέβηκε 3,2%, μετά από μια εβδομάδα με έντονες διακυμάνσεις για τις μετοχές στις ΗΠΑ.

Ισχυρά κέρδη για τη στερλίνα

Με μια ισχυρή άνοδο έναντι του δολαρίου ξεκίνησε τις συναλλαγές της Δευτέρας η στερλίνα, καθώς επανέρχεται σε σταθερότητα μετά τις συντριπτικές απώλειες των τελευταίων εβδομάδων, με φόντο τις αναταράξεις που προκάλεσε στην αγορά η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ να παρουσιάσουν το νέο νομοσχέδιο φοροελαφρύνσεων.

Συγκεκριμένα σήμερα, η βρετανική λίρα σημείωσε κέρδη 0,81% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,1268 δολάρια, επεκτείνοντας τα κέρδη που κατέγραψε ήδη από την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση για την αντικατάσταση του Κουάσι Κουαρτένγκ από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τζέρεμι Χαντ και της απόσυρσης του νομοσχεδίου που επικρίθηκε έντονα.

Σε χαμηλό 3 μηνών το φυσικό αέριο

Σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενόψει των προτάσεων που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η Κομισιόν, με κυρίαρχο το λεγόμενο «δυναμικό πλαφόν» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Συγκεκριμένα, σήμερα, η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο στο Ολλανδικό Χρηματιστήριο (TTF) σημείωσε πτώση 5,7% στα 133,89 ευρώ/μεγαβατώρα και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου, από τις 29 Ιουνίου, μετά τις πληροφορίες ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα «δυναμικό πλαφόν στις τιμές», δηλαδή ένα προσωρινό όριο στις ενδοσυνεδριακές κινήσεις των τιμών των συμβολαίων TTF, για τις οποίες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα, το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχασε 4,3%, ή 17,50 πένες, ενώ το συμβόλαιο επόμενης ημέρας ήταν το μόνο που δεν ακολούθησε την πτωτική τάση, καταγράφοντας άνοδο κατά 11,50 πένες.

Υπενθυμίζεται πως αύριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού που «θα συμβάλει στην αποφυγή ακραίων διακυμάνσεων και αυξήσεων των τιμών, καθώς και κερδοσκοπίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου για ορισμένα κράτη μέλη», σύμφωνα με το προσχέδιο εγγράφου που κυκλοφόρησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ