ΑΓΟΡΕΣ

Σερί ανόδου σε Αθήνα και Ευρώπη - Αποκλιμάκωση για το φυσικό αέριο

Σερί ανόδου σε Αθήνα και Ευρώπη - Αποκλιμάκωση για το φυσικό αέριο
Στα βασικά σημεία της σημερινής ατζέντας των επενδυτών είναι και η πρόταση της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΝΕΙΣΕΤ

Νέα ανοδική ώθηση έδωσε στις ευρωπαϊκές αγορές η νέα οικονομική πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ριζική αλλαγή των προηγούμενων φορολογικών σχεδίων της βρετανικής κυβέρνησης, που ανακοίνωσε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες ήταν η πρόβλεψη ότι το πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας όλων των νοικοκυριών θα ισχύσει μέχρι τον Απρίλιο και όχι για δύο χρόνια, ενώ θα ακολουθήσουν και «άλλες δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με τις κυβερνητικές δαπάνες, όπως οι φόροι.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, η Λιζ Τρας απολογήθηκε για τα λάθη που έκανε τους πρώτους έξι μήνες της θητείας της και δήλωσε ότι η κυβέρνηση χαράσσει νέα πορεία για οικονομική ανάπτυξη και τονίζει την ανάγκη για σταθερότητα.

Σε αυτό το κλίμα, η στερλίνα σημείωσε άνοδο και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν. Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 17:19 κατέγραψε κέρδη 1,06% στις 402,72 μονάδες. Ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η άνοδος ήταν ακόμα πιο ισχυρή, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών ξεπέρασε τις 850 μονάδες νωρίτερα για να κλείσει στις 851,04 μονάδες με άνοδο στο 1% και τζίρο στα 66,26 εκατ. ευρώ.

Στα βασικά σημεία της σημερινής ατζέντας των επενδυτών είναι και η πρόταση της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παρουσιάστηκε λίγη ώρα πριν το κλείσιμο του ΧΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα νέο πακέτο έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στις τιμές ενέργειας, όμως απέφυγε να ορίσει ένα άμεσο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να βρουν κοινά σημεία αναφοράς.

Παράλληλα, οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν έφεραν στο προσκήνιο την τιμή του φυσικού αερίου, όπου παρατηρήθηκαν σημάδια αποκλιμάκωσης. Συγκεκριμένα, χθες το πολύτιμο αέριο έκλεισε στα 127,97 ευρώ/MWh, πέφτοντας σε χαμηλό 4 μηνών, ενώ το απόγευμα της Τρίτης έπεσε κατά 8,18% στα 117 ευρώ/MWh.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι βασικοί δείκτες της Wall Street κινούνται προς ισχυρά κέρδη, σε συνέχεια της χθεσινής ανόδου με φόντο ένα μπαράζ ενθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων σήμερα.

Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones κέρδισε 1,80% στις 30.728,42 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,83% στις 3.745,11 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 1,95% στις 10.885,16 μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ