ΑΓΟΡΕΣ

Βρετανία - Αναλυτής: Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις με «άναυδο τρόμο»

Βρετανία - Αναλυτής: Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις με «άναυδο τρόμο»
Το κόστος του κυβερνητικού δανεισμού εκτοξεύθηκε τον προηγούμενο μήνα, μετά την παρουσίαση – του πλέον ακυρωμένου – μίνι προϋπολογισμού Peter Macdiarmid/Getty Images/Ideal Images

Το κόστος του κυβερνητικού δανεισμού σημείωσε άνοδο τις πρώτες ώρες συναλλαγών το πρωί της Πέμπτης, καθώς οι αγορές αντέδρασαν μετά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην βρετανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, παρότι τα επιτόκια των κυβερνητικών ομολόγων αυξήθηκαν, κατάφεραν να παραμείνουν κάτω από τα υψηλά που κατέγραψαν το πρωί της Τετάρτης, με φόντο το νέο ρεκόρ του πληθωρισμού στη χώρα που πέρασε πλέον το 10%, αλλά και την είδηση για την πρόθεση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει εκτάκτως σε συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της.

Από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα και φέρουν τον πληθωρισμό στη Βρετανία να φτάνει στο 10,01%, τα ομόλογα του βρετανικού δημοσίου άρχισαν και πάλι να υποχωρούν.

Υπενθυμίζεται πως το κόστος του κυβερνητικού δανεισμού εκτοξεύθηκε τον προηγούμενο μήνα, μετά την παρουσίαση – του πλέον ακυρωμένου – μίνι προϋπολογισμού, όμως υποχώρησε μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας για έκτακτες αγορές ομολόγων και την αντικατάσταση του Κουάρτεγκ με τον Τζέρεμι Χαντ στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Όπως εξήγησε στο BBC ο στρατηγικός αναλυτής Μπιλ Μπλέιν, «πιστεύω πως οι αγορές παρακολουθούν με έναν άναυδο τρόμο» τις εξελίξεις. Προσθέτοντας ότι το πρόβλημα που έχει η Βρετανία είναι πως «οι τελευταίες εβδομάδες έχουν καταστρέψει την εικόνα της πολιτικής ικανότητας και αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για να δουλέψει η οικονομία».

«Χρειάζονται τρία πράγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά, «σταθερό νόμισμα, βιώσιμη αγορά ομολόγων και ικανότητα πολιτικών» και επειδή φαίνεται πως το τελευταίο συστατικό λείπει, δημιουργούνται αυτές οι έντονες διακυμάνσεις που βλέπουμε στις αγορές, σημείωσε.

Σημειώνεται πως η απόδοση των δεκαετών ομολόγων σημείωσε άνοδο 9 μονάδων βάσης, στο 4,04%, και η στερλίνα υποχώρησε πάλι κατά 0,5% στα 1,1261 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ