ΑΓΟΡΕΣ

Μεικτά πρόσημα στις αγορές – Αντέχει η στερλίνα, πέφτει το φυσικό αέριο

Μεικτά πρόσημα στις αγορές – Αντέχει η στερλίνα, πέφτει το φυσικό αέριο
Μεικτά είναι τα πρόσημα που καταγράφηκαν σήμερα στις αγορές με φόντο τις εξελίξεις στην βρετανική πολιτική σκηνή, την Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων μεγάλων εταιρειών ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μεικτά είναι τα πρόσημα που καταγράφηκαν σήμερα στις αγορές με φόντο τις εξελίξεις στην βρετανική πολιτική σκηνή, την Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που αναζητούν κοινούς όρους εφαρμογής των μέτρων για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης και την πληθώρα των οικονομικών αποτελεσμάτων μεγάλων εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, ο Ρίσι Σούνακ απεύθυνε την πρώτη του ομιλία ως ο 57ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όπου δήλωσε αποφασισμένος να «διορθώσει τα λάθη» που έκανε η προκάτοχός του, ενώ νωρίτερα ο βασιλιάς Κάρολος του ανέθεσε την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο ενεργειακό μέτωπο, οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κρατών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα για να βρουν τεχνικές λύσεις στις αποφάσεις που λήφθηκαν στην Σύνοδο των Ηγετών την περασμένη Παρασκευή. Μεταξύ των πιο δύσκολων σημείων είναι η δημιουργία ενός «μηχανισμού διόρθωσης των αγορών», δηλαδή ενός μηχανισμού προσωρινού χαρακτήρα που δεν θα αυξάνει τη ζήτηση φυσικού αερίου, δεν θα επηρεάζει την εφοδιαστική ασφάλεια και δεν θα εμποδίζει τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές και ο οποίος θα λειτουργήσει ως γέφυρα μέχρι να καταστεί λειτουργικός ο νέος ευρωπαϊκός δείκτης τιμών αναφοράς για το LNG ο οποίος θα συμπληρώσει τον TTF του φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στα επιχειρηματικά νέα, αξίζει να αναφερθεί πως η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε πτώση 24% στα κέρδη γ' τριμήνου που, όμως, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, το γ’ τρίμηνο έκλεισε με καθαρά κέρδη 1,7 δισ. δολαρίων. Παράλληλα και η HSBC κατέγραψε βουτιά 42% στα προ φόρων κέρδη, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις ζημιές από την πώληση της γαλλικής μονάδας και στα ολοένα και αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε αυτό το κλίμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινήθηκε με ήπιες πτωτικές κινήσεις, χωρίς όμως να χάσει το επίπεδο των 860 μονάδων. Συγκεκριμένα, στις 17:17 ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε πτώση 0,33% στις 863,35 μονάδες, με τζίρο 58,17 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε θετικό πρόσημο με άνοδο 0,92% στις 405,54 μονάδες.

Στηρίγματα στην στερλίνα

Νέα άνοδο σημείωσε σήμερα η στερλίνα με ώθηση από την ανακούφιση των επενδυτών για την γρήγορη διαδικασία εκλογής αντικαταστάτης Λιζ Τρας, σε μια προσπάθεια «επιστροφής στην ηρεμία». Ο Ρίσι Σούνακ κέρδισε τη μάχη για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, αν και αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα κέρδη μπορεί να είναι βραχύβια δεδομένων των απαισιόδοξων οικονομικών προοπτικών.

Το πρώτο του καθήκον πιθανόν θα είναι να παρουσιάσει λεπτομέρειες από ό,τι έχει απομείνει από το δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Τρας στις 31 Οκτωβρίου.

Η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα άνοδο 0,47% έναντι του δολαρίου στο 1,1329 δολάριο και 0,4% έναντι του ευρώ στις 87,14 λίρες.

Σε χαμηλό 4 μηνών σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου

Το πρωί της Τρίτης 25/10 η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε στα 93,700 ευρώ ανά μεγαβατώρα με ημερήσια πτώση 5,5%, καταγράφοντας χαμηλό 4 μηνών, με μια μεταβολή -46% σε μηνιαίο επίπεδο.

Χθες, Δευτέρα, η τιμή του ευρωπαϊκού δείκτη TTF στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έφτασε στα 93,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χαμηλότερα σχεδόν κατά 20% σε σχέση με την Παρασκευή, στο χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί από τα μέσα του Ιουνίου.

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου είναι πλέον 70% χαμηλότερα από αυτή του Αυγούστου, όταν εκτοξεύθηκε πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν και παραμένουν πάνω από τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο σε βάθος πενταετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ