ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη ομιλία του Ρίσι Σούνακ: Θα διορθώσω τα λάθη της Λιζ Τρας – Έρχονται δύσκολες αποφάσεις

Η πρώτη ομιλία του Ρίσι Σούνακ: Θα διορθώσω τα λάθη της Λιζ Τρας – Έρχονται δύσκολες αποφάσεις
Την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε ο Ρίσι Σούνακ έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ (AP Photo/Alastair Grant)

«Θα ενώσω τη χώρα όχι με λόγια αλλά με πράξεις», τόνισε ο Ρίσι Σούνακ στην πρώτη του ομιλία ως ο 57ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Σούνακ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι μόλις αποδέχτηκε την πρόσκληση του Βασιλιά να σχηματίσει κυβέρνηση.

Κρίνοντας σωστό να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται εκεί, είπε: «Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση. Ο απόηχος του Covid εξακολουθεί να παραμένει και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποσταθεροποιήσει τις αγορές σε όλο τον κόσμο».

Στη συνέχεια απέτισε φόρο τιμής στην Λιζ Τρας, λέγοντας ότι δεν έκανε λάθος που ήθελε να βελτιώσει την ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα, κάτι το οποίο «είναι ένας ευγενής στόχος».

Όπως είπε, θαύμαζε την ανησυχία της να δημιουργήσει αλλαγές, σημείωσε, ωστόσο, ότι «έγιναν κάποια λάθη».

«Δεν έγιναν από κακή θέληση ή κακές προθέσεις, το αντίθετο. Αλλά παρόλα αυτά ήταν λάθη», συνέχισε και πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να «διορθώσει τα λάθη» που έκανε η προκάτοχός του.

«Αυτή η δουλειά ξεκινά αμέσως», υπογράμμισε.

Είπε πως έρχονται «δύσκολες αποφάσεις» γιατί, όπως εξήγησε, δεν θα αφήσει την επόμενη γενιά να λύσει το πρόβλημα του χρέους.

«Πάντα υπάρχουν όρια περισσότερο τώρα από ποτέ. Αλλά σας υπόσχομαι ότι θα φέρω την ίδια συμπόνια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η κυβέρνηση που ηγούμαι δεν θα αφήσει την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τα εγγόνια σας, με ένα χρέος να διευθετήσουν, το οποίο ήμασταν πολύ αδύναμοι για να πληρώσουμε οι ίδιοι» τόνισε και πρόσθεσε:

«Θα ενώσω τη χώρα όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Θα δουλεύω μέρα με τη μέρα για να σας παραδώσω. Αυτή η κυβέρνηση θα έχει ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται και θα κερδίσω τη δική σας».

Δείτε τις δηλώσεις του Σούνακ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ:

Ο Σούνακ απέτισε φόρο τιμής και στον Μπόρις Τζόνσον «για τα απίστευτα επιτεύγματά του ως πρωθυπουργός».

Πρόσθεσε ακόμα ότι γνωρίζει ότι η εντολή που κέρδισε το Συντηρητικό Κόμμα το 2019 δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία ενός ατόμου, αλλά «είναι μια εντολή που ανήκει και ενώνει όλους μας».

Ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για «ένα ισχυρότερο NHS, καλύτερα σχολεία, ασφαλέστερους δρόμους, έλεγχο των συνόρων μας, προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεών μας, οικοδόμηση μιας οικονομίας που αγκαλιάζει τις ευκαιρίες του Brexit, όπου οι επιχειρήσεις επενδύουν, καινοτομούν και δημιουργούν θέσεις εργασίας».

Ο Σούνακ συνέχισε λέγοντας ότι κατανοεί πόσο δύσκολη είναι αυτή η στιγμή μετά το κόστος του Covid και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Εκτιμώ πλήρως πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα», είπε, προσθέτοντας ότι κατανοεί ότι έχει δουλειά να κάνει για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί.

«Δεν πτοούμαι», σημείωσε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει την πίεση του ανώτατου αξιώματος και ελπίζει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.

Ο Σούνακ είπε ότι είναι έτοιμος να οδηγήσει τη χώρα «στο μέλλον και να βάλει τις ανάγκες σας πάνω από την πολιτική», προσθέτοντας ότι θα χτίσει μια κυβέρνηση που «αντιπροσωπεύει τους καλύτερους του κόμματός μου».

«Μαζί μπορούμε να πετύχουμε απίστευτα πράγματα. Θα δημιουργήσουμε ένα μέλλον αντάξιο των θυσιών που έχουν κάνει τόσοι πολλοί και θα γεμίσουμε το αύριο και κάθε μέρα στη συνέχεια με ελπίδα. Ευχαριστώ», κατέληξε.

Νωρίτερα ο βασιλιάς Κάρολος του ανέθεσε την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πρόκειται για τον τρίτο πρωθυπουργό που αναλαμβάνει καθήκοντα στη Βρετανία φέτος.

Λιζ Τρας: «Μας περιμένουν καλύτερες ημέρες»

Η χώρα αναμένει «καλύτερες ημέρες», είπε σήμερα η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας κατά την τελευταία της ομιλία με τον ρόλο της πρωθυπουργού έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η χώρα μας συνεχίζει να μάχεται μέσα στην καταιγίδα. Αλλά πιστεύω στη Βρετανία. Πιστεύω στον βρετανικό λαό. Και γνωρίζω ότι μας περιμένουν καλύτερες ημέρες», είπε η Τρας προτού αναχωρήσει για τη συνάντησή της με τον βασιλιά Κάρολο, στον οποίο θα επιδώσει επισήμως την παραίτησή της.

Η Τρας ευχήθηκε στον αντικαταστάτη της Ρίσι Σούνακ κάθε επιτυχία στον ρόλο του και τόνισε ότι εξακολουθεί να πρεσβεύει την ιδεολογία της υψηλής ανάπτυξης και χαμηλής φορολογίας, την οποία επιχείρησε να ακολουθήσει στη σύντομη θητεία της.

"Από την θητεία μου στην πρωθυπουργία είμαι περισσότερο πεπεισμένη από ποτέ ότι πρέπει να είμαστε τολμηροί και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας", σχολίασε η Τρας προτού επικαλεστεί τον Ρωμαίο φιλόσοφο Σενέκα: "Δεν είναι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα που δεν τολμάμε, αλλά επειδή δεν τολμάμε είναι δύσκολα".

Η Τρας ήταν η πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας. Ο Σούνακ θα την αντικαταστήσει επισήμως αργότερα σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ