ΑΓΟΡΕΣ

Η ΕΚΤ κράτησε σε αρνητικά επίπεδα τα χρηματιστήρια σε Αθήνα και Ευρώπη

Η ΕΚΤ κράτησε σε αρνητικά επίπεδα τα χρηματιστήρια σε Αθήνα και Ευρώπη
Η αύξηση των επιτικίων από την ΕΚΤ δεν επέτρεψε στις αγορές να αλλάξουν πρόσημο INTIME NEWS

Σε πεδίο απωλειών κινήθηκαν σήμερα οι αγορές, καθώς οι επενδυτές θεωρούσαν σχεδόν δεδομένη την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ δεν τους διέψευσε και το μεσημέρι της Πέμπτης 27/10 διατήρησαν τις απώλειες. Πλέον, το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 2%, ενώ αυτό της αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ ανέρχεται σε 1,5%. Και αυτό ενώ πριν τον Ιούλιο, όταν και ξεκίνησε το ντόμινο των αυξήσεων το βασικό επιτόκιο του ευρώ ήταν μηδενικό, ενώ αυτό της αποδοχής καταθέσεων αρνητικό, στο -0,5%.

Ουσιαστικά, για μια ακόμη συνεδρίαση πέρασε η «σκληρή γραμμή» στους κόλπους της ΕΚΤ, ενώ, με βάση και τα όσα αναφέρει το σχετικό κείμενο της απόφασης, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι αυξήσεις και στις επόμενες συνεδριάσεις. Καθώς η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο του 2%, φαίνεται να δίνει πρωτεραιότητα στην τιθάσευσή του, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον κίνδυνο ύφεσης για την Ευρωζώνη και τις συνέπειες των αυξημένων επιτοκίων για τους δανειολήπτες.

Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο στην πτωτική πορεία των μετοχών είχαν και οι εταιρικές ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας για τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Ήδη, η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε πτώση 24% στα κέρδη γ' τριμήνου, και η HSBC κατέγραψε βουτιά 42% στα προ φόρων κέρδη, την Τρίτη. Ενώ σήμερα, η βρετανική πετρελαϊκή Shell παρουσίασε μειωμένα έσοδα για την ίδια περίοδο και καθαρή ζημία 4,034 δισ. ελβετικών φράγκων ή 4,09 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο σήμερα η Credit Suisse.

Σε αυτό το κλίμα, στις 17:15 ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε πτώση κατά 0,35% στις 408,78 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 0,23%, αλλά χωρίς να χάσει τις 860 μονάδες, με τζίρο 40,91 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 28/10, λόγω της εθνικής επετείου.

Απώλειες και για το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σήμερα σημείωσε πτώση έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,19% και διαμορφώθηκε στα 1,0067 δολάρια.

Το ευρώ βρέθηκε στα 146,7330 γεν, στο 0,8678 με τη στερλίνα και στο 0,9943 με το ελβετικό φράγκο. Παράλληλα, η ισοτιμία του δολαρίου υποχώρησε σε ποσοστό 0,42% έναντι του γεν και διαμορφώθηκε στα 145,7490 γεν.

Ενώ και η στερλίνα κατέγραψε πτώση έναντι του δολαρίου κατά 0,20% και διαμορφώθηκε στα 1,1598 δολάρια.

Σημειώνεται πως στο «μέτωπο» της Βρετανίας ο νεότερος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 26/10 την αναβολή της παρουσίασης του κυβερνητικού προϋπολογισμού, σχεδόν κατά δύο εβδομάδες, για τις 17 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ