ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αναβάλλεται η παρουσίαση του προϋπολογισμού - Τι συνέβη

Βρετανία: Αναβάλλεται η παρουσίαση του προϋπολογισμού - Τι συνέβη
H καθυστέρησή της παρουσίασης του προϋπολογισμού δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στις αγορές (AP Photo/Kin Cheung)

Την καθυστέρηση της ανακοίνωσης του σχεδίου προϋπολογισμού της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία μετατέθηκε για τος 17 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο γίνεται αυτή η καθυστέρηση, ο Χαντ σημείωσε πως έτσι θα αντικατοπτρίζει «τις πιο ακριβείς δυνατές οικονομικές προβλέψεις», σημειώνοντας ακόμα ότι θα δείχνει μείωση του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Η ανακοίνωση του δημοσιονομικού σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 31 Οκτωβρίου και η καθυστέρησή της δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στις αγορές.

Ο Χαντ επέμεινε ότι η αναβολή αυτή ήταν η σωστή κίνηση για να διασφαλιστεί ότι οι «πολύ, πολύ δύσκολες αποφάσεις» που απαιτούνται «αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου».

«Η υπ'αριθμόν 1 προτεραιότητά μας είναι η οικονομική σταθερότητα και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα που καλύπτει τις δαπάνες της και για τον λόγο αυτόν, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο είναι εξαιρετικά σημαντικό», σημείωσε ο Χαντ, επιβεβαιώνοντας πως «θα δείξει μείωση του χρέους μεσοπρόθεσμα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος».

«Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό αυτή η δήλωση να βασίζεται στις ακριβέστερες δυνατές οικονομικές προβλέψεις για τα δημόσια οικονομικά. Για αυτόν τον λόγο, ο πρωθυπουργός και εγώ αποφασίσαμε ότι είναι φρόνιμο να κάνουμε αυτή τη δήλωση στις 17 Νοεμβρίου, οπότε και θα αναβαθμιστεί σε πλήρη φθινοπωρινή δήλωση», συνέχισε ο Χαντ.

Κλείνοντας, ο Χαντ ενημέρωσε πως το συζήτησε το προηγούμενο βράδυ με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος «καταλαβαίνει τους λόγους για να το κάνει αυτό και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι πολύ στενά μαζί του».

Παράλληλα και η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η νέα κυβέρνηση ανέβαλε σήμερα κατά δύο εβδομάδες την παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού, που έχει κυρίως στόχο να καθησυχάσει τις αγορές για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημοσιονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ «κατέληξαν στην ημερομηνία της 17ης Νοεμβρίου» για να ανακοινώσουν τα πολυαναμενόμενα μέτρα τους, μετά το φιάσκο του «μίνι-προϋπολογισμού» της προηγούμενης κυβέρνησης της Βρετανίας υπό την Λιζ Τρας.

Υπερασπιζόμενος τον Χαντ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι δεν είναι κακό αν καθυστερήσει η ανακοίνωση του δημοσιονομικού σχεδίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ