ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Άλμα 39% στο ηλεκτρικό ρεύμα - Στήριξη από τις επιδοτήσεις

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Άλμα 39% στο ηλεκτρικό ρεύμα - Στήριξη από τις επιδοτήσεις
Είναι η δεύτερη φορά που ξεπερνάει τα 200 ευρώ, ήδη στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Άνοδο της τάξεως του 39,67% παρουσιάζει η τιμή του ρεύματος για την Δευτέρα 7/11 στο Χρηματιστήριο Ενέργειας . Συγκεκριμένα, η τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 205,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, η ζήτηση καλύπτεται κατά 35,05% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RES), κατά 34,56% από μονάδες φυσικού αερίου, κατά 19,65% από εισαγωγές, ενώ οι λιγνίτες ανέρχονται στο 4,67%.

Δεν είναι η υψηλότερη τιμή που έχουμε δει στην χρονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα είναι η δεύτερη φορά που ξεπερνάει τα 200 ευρώ, ήδη στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, προδιαγράφοντας αυξήσεις που δύσκολα δεν θα περάσουν στον τελικό καταναλωτή.

Επιδοτήσεις 430 εκατ. ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ωστόσο, οι καταναλωτές βρίσκουν στήριγμα απέναντι στην ακρίβεια στις κρατικές επιδοτήσεις, καθώς η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. ευρώ.

Δείτε εδώ τις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν ανακοινώσει για τον Νοέμβριο οι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνεται πως οι νέες τιμές του ρεύματος οι οποίες κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σε συνδυασμό με τις κλιμακωτές επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση βρίσκονται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής. Η χώρα μας έχει θέσει ως στόχο για τους επόμενους μήνες, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% στο χρονικό διάστημα από τις 6 το απόγευμα μέχρι και τις 9 το βράδυ.

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση. (Κάντε κλικ εδώ)

Στα ύψη οι ενεργειακοί λογαριασμοί στην Ευρώπη

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών ανέρχεται το ποσό που πληρώνουν τα νοικοκυριά της Ευρώπης για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή λιανικής αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακής συμβουλευτικής VaasaETT. Πρόκειται για τιμή υπερδιπλάσια σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά για ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση 67%, στα 36 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις τιμές ηλεκτρικού καταγράφεται στο Δουβλίνο, με άνοδο 44%. Η άνοδος στην τιμή του αερίου στη Ρώμη ανήλθε σε 97%.

Σημειώνεται πως ο καλός καιρός που έχει μέχρι στιγμής η Ευρώπη αποδείχθηκε «σύμμαχος» των καταναλωτών, καθώς περιόρισε την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση. Ωστόσο, το πέρασμα στον χειμώνα αναμένεται να αυξήσει τις τιμές ενέργειας στην ήπειρο μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ