ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Άλμα σε Αθήνα και Ευρώπη με ώθηση από τον πληθωρισμό

Αγορές: Άλμα σε Αθήνα και Ευρώπη με ώθηση από τον πληθωρισμό
Σε εγχώριο επίπεδο το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε το ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και προσέγγισε τις 900 μονάδες AP Photo

Τις αρχικές απώλειες της ημέρας κατάφεραν να ξεπεράσουν οι αγορές σε Αθήνα και Ευρώπη στη συνεδρίαση της Πέμπτης 10/11 αντλώντας στήριξη από τα – καλύτερα των αναμενόμενων - στοιχεία του πληθωρισμού σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Σε εγχώριο επίπεδο το ΧΑ συνέχισε το ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και προσέγγισε τις 900 μονάδες, ακολουθώντας το κλίμα αισιοδοξίας που κυριαρχεί στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 17:19 έκλεισε στις 898,94 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,80%, με τον τζίρο των συναλλαγών να ανέρχεται στα 57,42 εκατ. ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και τις 899 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινούνταν με άνοδο κατά 2,68% στις 431,49 μονάδες.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού έφεραν αισιοδοξία

Νωρίτερα, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Οκτώβριο στην Ελλάδα ο οποίος διαμορφώθηκε στο 9,1%. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε σταθερά υψηλός, ωστόσο κατέγραψε μείωση σε σχέση με την τιμή 12% του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Οκτώβριο 2022, παρουσίασε μείωση 1,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2022, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πιο αναλυτικά, η σύγκριση Οκτωβρίου - Σεπτεμβρίου δείχνει πως η μείωση του Γενικού ΔΤΚ προήλθε κυρίως από την μεταβολή κατά 11,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αν και μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα ενοίκια κατοικιών.

Παράλληλα, επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, σε επίπεδο μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, σε ένα σημάδι πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχει αρχίσει να αποδίδει για τις υψηλές τιμές στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,7% έναντι 8,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,9%.

Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Μετά από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμός, είναι πιθανό οι επενδυτές να αναμένουν μια αύξηση της τάξης του 0,50%, μικρότερη από τις προηγούμενες αυξήσεις της Fed, καθώς φαίνεται πως η πολιτική της τράπεζας έχει αρχίσει να «παγώνει» τις τιμές στην αμερικανική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ