ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Κράτησε το θετικό έδαφος η Αθήνα - Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Αγορές: Κράτησε το θετικό έδαφος η Αθήνα - Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη
Το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε σε θετικό έδαφος σήμερα, λίγο πριν το κλείσιμο του μήνα AP Photo

Άνοδο 0,53% στις 911,91 μονάδες και τζίρο 59,33 εκατ. ευρώ κατέγραψε κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης 29/11 ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην Αθήνα αλλάζοντας το κλίμα μετά την χθεσινή πτώση 1,15% στις 907,06 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε σε θετικό έδαφος σήμερα, λίγο πριν το κλείσιμο του μήνα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πρώτο Επενδυτικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο με τη συνεργασία των: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς και τη Morgan Stanley.

Το παρών ως κεντρικός ομιλητής στο Συνέδριο έδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μεταρρυθμίσεις, την μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης, τη στήριξη της οικονομίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας έναντι της οξείας ενεργειακής κρίσης, αλλά και στα διλήμματα εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν μικτά πρόσημα, μετά από μια συνεδρίαση με πιέσεις, καθώς οι επενδυτές είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στις εξελίξεις των περιορισμών λόγω Covid-19 στο «κινεζικό μέτωπο».

Το κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών διαμορφώνει και η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ισπανία τον Νοέμβριο, η οποία διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (INE). Όπως αναφέρει το Reuters, ο πληθωρισμός στην Ισπανία μειώθηκε στο 6,8% από 7,3% τον Οκτώβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 17:19 κατέγραψε οριακή άνοδο 0,13% στις 438,44 μονάδες. Ο τομέας των βασικών υλών πρόσθεσε 2,2%, ενώ οι μετοχές των εταιρειών χημικών υλικών είχε απώλειες κατά 1,2%.

Το ομόλογο της Eurobank

Το ομόλογο της Eurobank «βγήκε» σήμερα στις αγορές και μάλιστα με κόστος χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η ζήτηση για το νέο ομόλογο της Eurobank, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που εκδόθηκε σήμερα, ξεπέρασε τα 840 εκατ. ευρώ, με την υπερκάλυψη να ρίχνει το επιτόκιο στο 10,25% από 10,5% που ήταν το αρχικό.

H έκδοση θα είναι δεκαετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία. Παράλληλα επισημαίνεται πως αφορά σε ομόλογο κατηγορίας Tier II που σημαίνει ότι μετρά όχι μόνο ως ρευστότητα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL, αλλά και ως κεφάλαιο, ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.

Πρόκειται για τη δεύτερη έξοδο της Eurobank στις αγορές, έπειτα από την έκδοση MREL τίτλου τον Ιούνιο ύψους 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 4,375%

Το ευρώ ενισχύεται 0,25%, στα 1,0370 δολάρια

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,25% και διαμορφώνεται στα 1,0370 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 143,3460 γεν, στο 0,8622 με τη στερλίνα και στο 0,9858 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,46% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 138,2590 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,46% και διαμορφώνεται στα 1,2021 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ