ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Οι «απειλές» για το πολύτιμο καύσιμο ενόψει της απόφασης για το πλαφόν

Φυσικό αέριο: Οι «απειλές» για το πολύτιμο καύσιμο ενόψει της απόφασης για το πλαφόν
Οι αισιόδοξοι αναλυτές πιστεύουν πως την Δευτέρα 19/12 θα μπει επιτέλους ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται επί μήνες ΑΠΕ / ΜΠΕ

Σε επίπεδα κάτω από τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα κινήθηκε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη την Παρασκευή στην πρώτη εβδομαδιαία πτώση του πολύτιμου αερίου μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου.

Κύριος λόγος πίσω από την πτώση σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η αισιοδοξία πως μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρώπης θα καταφέρουν τελικά να πάρουν μια απόφαση σχετικά με το πλαφόν στην συνεδρίαση της Δευτέρας 19/12.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πιο πρόσφατη αναθεώρηση της τσεχικής πρότασης η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προβλέπει τη μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση, ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τίθεται σε λειτουργία όταν οι συμβάσεις του TTF παράδοσης επόμενου μήνα ξεπερνούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.

Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την παρέμβασή της στην αγορά, εάν υπονομεύει τα μέτρα της ΕΕ για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Οι φόβοι για τα αποθέματα

Ωστόσο, η πτώση των τιμών μπορεί να μην κρατήσει για πολύ, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να προειδοποιεί για πιθανή η έλλειψη αερίου την ερχόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες και καλεί τις κυβερνήσεις να εξοικονομήσουν ενέργεια και να επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές.

Αν η Ρωσία μειώσει τη μικρή ποσότητα αερίου, που εξακολουθεί να παραδίδει στην Ευρώπη, και η ζήτηση αερίου από την Κίνα αυξηθεί μετά τις χαμηλές ποσότητες που εισήγαγε εξαιτίας των λοκντάουν που οφείλονταν στην Covid-19, η ΕΕ μπορεί να βρεθεί το 2023 αντιμέτωπη με υστέρηση κατά 27 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με τον IEA.

Η συνολική κατανάλωση αερίου της ΕΕ ήταν 412 bcm το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

Σημειώνεται πως ο κρύος καιρός έχει οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης και άρα την μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου στις αποθήκες. Οι ήπιες θερμοκρασίες εκτιμάται πως θα συνεχιστούν τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης καθώς προβλέπεται άλλο ένα ψυχρό κύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Σκανδιναβικές χώρες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι απειλές του Κατάρ

Με φόντο το «σκάνδαλο του Κατάρ» η ανατολική χώρα απειλεί την Ευρώπη πως όσα γίνονται θα έχουν επιπτώσεις στο φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του Κατάρ, του οποίου η πρόσβαση στη συνέλευση θα μπορούσε να αποκλειστεί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς στην οποία φέρεται να εμπλέκεται, θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο» στις σχέσεις με το εμιράτο του Κόλπου και στον παγκόσμιο εφοδιασμό φυσικού αερίου, προειδοποίησε την Κυριακή ένας διπλωμάτης του Κατάρ.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα ένα κείμενο στο οποίο «προτρέπουν την αναστολή των αδειών πρόσβασης για εκπροσώπους των συμφερόντων του Κατάρ» κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η απόφαση προήλθε από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός διακρίσεων στο Κατάρ, περιορίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από το τέλος της νομικής διαδικασίας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή λειψυδρία και ασφάλεια», δήλωσε την Κυριακή ένας διπλωμάτης του Κατάρ.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας

Οι αισιόδοξοι αναλυτές πιστεύουν πως την Δευτέρα 19/12 θα μπει επιτέλους ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται επί μήνες και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή του πλαφόν λίγο κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ωστόσο η τιμή του πλαφόν έχει αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση.

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο αρμόδιος Γερμανός υπουργός, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Χρόνος που λιγοστεύει, όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας αναφέρονται σε όσα αποφάσισαν το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου και ζητούν να ολοκληρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου το έργο για τις προτάσεις των νέων ρυθμιστικών κανόνων με στόχο:

  • την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μέσα από έναν καλύτερο συντονισμό των αγορών αερίου, της διακίνησης αερίου μέσω των συνόρων και τις αξιόπιστα όρια στις τιμές
  • την επιτάχυνση της εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • την δημιουργία ενός διορθωτικού μηχανισμού προστασίας των πολιτών και της οικονομίας από τις υπερβολικά υψηλές τιμές

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας 12/12 ξεκίνησε ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, Κώστα Σκρέκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ