ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Κατακόρυφη «βουτιά» στα 83 ευρώ - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Κατακόρυφη «βουτιά» στα 83 ευρώ - Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Γεμάτες αποθήκες, ρεκόρ εισαγωγών LNG, ήπιες θερμοκρασίες και η συμφωνία για την τιμή του πλαφόν βοήθησαν στην πτώση των τιμών ΑΠΕ / ΜΠΕ

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της τελευταίας εβδομάδας στην τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο (TTF), φτάνοντας το απόγευμα της Παρασκευής κάτω από τα 83 ευρώ με πτώση κατά 10%.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου συνέχισαν τη διεύρυνση των απωλειών κάτω από τα 100, αλλά και τα 90 ευρώ/MWh στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα μήνα. Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου είναι σε καθοδική τροχιά από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου όταν κυμαινόταν στα 115 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που βοήθησαν στην πτώση της τιμής και αυτοί είναι: οι γεμάτες αποθήκες LNG, οι ήπιες θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και η συμφωνία για την τιμή του πλαφόν στην αρχή της εβδομάδας.

Παράλληλα, θετικά λειτούργησε και η διαπίστωση πως οι ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, της τελευταίας οδού που παραδίδει ρωσικό καύσιμο στη δυτική Ευρώπη, δεν επηρεάστηκαν μετά την έκρηξη ενός ρωσικού αγωγού την Τρίτη 20/12.

Οι λόγοι της πτώσης

Πιο αναλυτικά, οι ανησυχίες των αγοραστών για τις προμήθειες υποχώρησαν, καθώς τα μεγάλα αποθέματα και ο μεγάλος όγκος εισαγωγών LNG αμβλύνουν περαιτέρω τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό της Ευρώπης.

Μάλιστα, οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν στο 83,5% της χωρητικότητας στις 19 Δεκεμβρίου, με τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ για αυτή την εποχή του έτους. Την ίδια ώρα, οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της ηπείρου παραμένουν ήπιες, χωρίς πρόβλεψη για άμεση πτώση θερμοκρασιών.

Όσον αφορά στην έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη, η Gazprom δήλωσε ότι θα στείλει 42,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας την Τετάρτη.

Προς το συμφέρων των καταναλωτών λειτουργούν και τα στοιχεία για την αύξηση της προσφοράς αιολικής ενέργειας στη Γερμανία και της διαθεσιμότητας πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς ολόκληρος ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει στηριχτεί στην παραδοχή ότι το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δεν θα ξεπεράσει τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς αυτό είναι το «σημείο ισορροπίας».

Τι σημαίνει «σημείο ισορροπίας;»

Οτι το ρεύμα θα συγκρατείται στα σημερινά επίπεδα (περίπου 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά) χωρίς να απαιτείται παρέμβαση του κρατικού προϋπολογισμού. Οι όποιες επιδοτήσεις θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά με τους πόρους του Ταμείου, οπότε και το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ θα μένει στην άκρη για να χρηματοδοτήσει άλλες ανάγκες που θα προκύψουν.

Τα σενάρια που έχουν φτιάξει στο οικονομικό επιτελείο, δείχνουν ότι για κάθε 10 ευρώ υπέρβασης πάνω από το «σημείο ισορροπίας» προκύπτει και δημοσιονομικό κόστος 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν η μέση τιμή του φυσικού αερίου για το 2023 ανέλθει στα 130 ευρώ αντί για τα 120 ευρώ, θα χρειαστούν 300 εκατ. ευρώ από τον ενεργειακό κουμπαρά, αν η τιμή φτάσει στα 140 ευρώ, 600 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ