ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Μείωση 20,1% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά το γ΄ τρίμηνο

ΕΕ: Μείωση 20,1% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου  κατά το γ΄ τρίμηνο
Στις περισσότερες χώρες η μείωση υπερβαίνει τον στόχο του 15% που είχε θέσει η ΕΕ  AP / Rick Bowmer Source

Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης φυσικού αερίου, γνωστοποίησε η Eurostat την Τρίτη (20/12), σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει πτωτική τάση ποσοστού 20,1% στο διάστημα Αυγούστου-Νοεμβρίου. 

Σημειώνεται δε, ότι το προαναφερόμενο ποσοστό υπερβαίνει τον στόχο του 15% που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες (για την περίοδο Αυγούστου 2022-Μαρτίου 2023) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου των πέντε τελευταίων ετών.

Οι επιπτώσεις στα ενεργειακά αποθέματα, που επέφερε ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία, με τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου να μειώνονται δραστικά, ώθησαν τα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιουλίου σε συμφωνία περιορισμού της κατανάλωσης από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Eurostat, η κατανάλωση μειώθηκε «στις περισσότερες χώρες μέλη» από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία δεν ανέλυσε τους λόγους αυτής της μείωσης, η οποία θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από το ιδιαίτερα θερμότερο φθινόπωρο των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι καταναλωτές ή ακόμη και τη μείωση της παραγωγής σε ορισμένες βιομηχανίες.

Η Eurostat υπογράμμισε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ παραμένει από τον Ιανουάριο κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Συγκεκριμένα, σε 18 από τις χώρες η κατανάλωση μειώθηκε πάνω από τον στόχο του 15%. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Φινλανδία (52,7%), τη Λετονία (43,2%) και τη Λιθουανία (41,6%).

Η Ελλάδα ξεπέρασε επίσης στον στόχο του 15%.

Έξι χώρες μείωσαν την κατανάλωση, χωρίς όμως να φτάσουν τον στόχο: Ιρλανδία, Ισπανία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ιταλία και Σλοβενία. Αντιθέτως, σε δύο χώρες, η κατανάλωση αυξήθηκε, στη Μάλτα κατά 7,1% και στη Σλοβακία κατά 2,6%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ