ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: «Φρένο» στις αγορές σε δολάρια - Αδύναμη η λίρα

Τουρκία: «Φρένο» στις αγορές σε δολάρια - Αδύναμη η λίρα
Από την αρχή του 2022, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 29% της αξίας της ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / INTIME NEWS

Να περιορίσουν τις μεγάλες αγορές δολαρίων, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η σύσταση της Κεντρικής Τράπεζας γίνεται με φόντο την στρατηγική των ρυθμιστικών αρχών της Τουρκίας, οι οποίες θέλουν να αποτρέψουν τις μεγάλες συσσωρεύσεις ξένου συναλλάγματος στο τέλος του έτους.

Σημειώνεται πως από την αρχή του 2022, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 29% της αξίας της, καθιστώντας το τουρκικό νόμισμα το δεύτερο «χειρότερο» νόμισμα των αναδυόμενων αγορών, ακολουθώντας το πέσο της Αργεντινής, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Μάλιστα χθες, Τετάρτη 28/12, η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 18,7136 λίρες/δολάριο, πλησιάζοντας σε ιστορικό χαμηλότερο κλείσιμο εβδομάδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σταθερότητα του νομίσματος αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθεια της να αντισταθμιστεί ο υψηλός πληθωρισμός που έχει εκτιναχθεί στο 84,4% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας. Ωστόσο ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων εκτιμά ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος, καθώς το τουρκικό νόμισμα έχασε σχεδόν το 30% της αξίας του την χρονιά που φεύγει.

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας χαμήλωσε στο 9% το βασικό επιτόκιο της στα τέλη Νοεμβρίου, παρότι ο πληθωρισμός είναι 17 φορές υψηλότερος από τον στόχο του 5% που έχει θέσει η τράπεζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ