ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεχώρισε στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεχώρισε στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς
Το ΧΑ διατήρησε μια πιο αισιόδοξη στάση σε σχέση με αυτή των διεθνών αγορών INTIME

Με σημαντική άνοδο κοντά στο 1% ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντίστροφα από την τάση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά.

Συγκεκριμένα, στις 17:18 ο Γενικός Δείκτης Τιμών ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 929,79 μονάδες και τζίρο στα 61,70 εκατ. ευρώ για την Παρασκευή 30/12 και άνοδο 4% σε επίπεδο έτους, την ώρα που ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραφε πτώση κατά 0,92% για την ημέρα και απώλειες κοντά στο 12% για το σύνολο του 2022.

Το ΧΑ διατήρησε μια πιο αισιόδοξη στάση σε σχέση με αυτή των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας την επόμενη χρονιά, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την «σφιχτή» οικονομική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Μάλιστα, σύμφωνα με το CNBC, οι ευρωαγορές κινούνται προς το κλείσιμο της χρονιάς με την χειρότερη επίδοση από το 2018.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στην αμερικανική αγορά, με την Wall Street να οδεύει προς την χειρότερη χρονιά της από το 2008, την χρονιά που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, με ώθηση από τον υψηλό πληθωρισμό, τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και τον φόβο της ύφεσης. Μεγάλος χαμένος ήταν ο τεχνολογικός κλάδος, με τον Nasdaq να καταγράφει «κατρακύλα» της τάξεως του 33,03%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ