ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Νέα «βουτιά» κοντά στα 70 ευρώ με βοηθό τον καιρό

Φυσικό αέριο: Νέα «βουτιά» κοντά στα 70 ευρώ με βοηθό τον καιρό
Αρωγός για την πτώση είναι ο καλός καιρός και οι ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε νέο χαμηλό επίπεδο βρέθηκε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έπεσε στα 70,7 ευρώ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ (TTF) το πρωί της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια αναφοράς για την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 2,16% στα 70,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου, συνεχίζοντας το πτωτικό σερί που ξεκίνησε την Δευτέρα 2/1, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αρωγός για την πτώση είναι οι ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και η μειωμένη βιομηχανική κατανάλωση εν μέσω της εορταστικής περιόδου, γεγονός που επιτρέπει την εξοικονόμηση των αποθεμάτων. Μάλιστα,τις τελευταίες ημέρες, η Ευρώπη προσθέτει στους αποθηκευτικούς χώρους της περισσότερο φυσικό αέριο απ' όσο καταναλώνει.

Πιο αναλυτικά, η πτωτική τάση των τιμών οφείλεται «στα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συγκροτηθεί και στην σχετικά χαμηλή ζήτηση, λόγων των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών», εξηγεί ο Σεμπάστιαν Πάρις Χόρβιτς της La Banque Postale Asset Management ο οποίος προσθέτει πως «είναι καλή είδηση για τις ευρωπαϊκές χώρες και για τις οικονομίες της περιοχής», λέει.

Τα συμβόλαια αναφοράς για την Ευρώπη, το TTF στην ολλανδική αγορά, μειώθηκε κατά 4,67% στα 72,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου στις 09.35 ώρα Ελλάδος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου.

Οι χαμηλές τιμές δίνουν «ανάσα» στα πορτοφόλια επιχειρήσεων και ιδιωτών, καθώς οι χαμηλές τιμές αναμένεται να «τραβήξουν» προς τα κάτω τις χρεώσεις των παρόχων ενέργειας, σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και δεν αντικατοπτρίζονται άμεσα, καθώς οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εξομαλύνουν τις τιμές τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ