ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πτωτικό σερί στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πτωτικό σερί στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Βασικός παράγοντας της μείωσης φαίνεται να είναι το «φθηνό» φυσικό και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Pixabay (ΑΡΧΕΙΟ)

Πτωτικό σερί για 5η ημέρα καταγράφει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, φτάνοντας τα 188,74 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατέγραψε μείωση 13,40% σε σχέση με την τιμή της Παρασκευής 6/1, η οποία ήταν επίσης μειωμένη στα 206,91 ευρώ.

Βασικός παράγοντας της μείωσης φαίνεται να είναι το «φθηνό» φυσικό αέριο, το οποίο σήμερα το πρωί συναλλασσόταν έναντι 69,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην ευρωπαϊκή αγορά (TTF) και αποτελεί το 22,35% του ενεργειακού μίγματος. Παράλληλα,οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RES) κάλυψαν 26,91% της αγοράς, το 31,46% του μίγματος καλύφθηκε με τις εισαγωγές και οι λιγνίτες το 11,75%.

Υπενθυμίζεται πως, και τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα είχε από τις φθηνότερες τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης HEPI (Household Energy Price Index).

Πιο αναλυτικά, τον περασμένο μήνα η χώρα μας κατέγραψε την τρίτη φθηνότερη τιμή λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια, όπως αυτά που έχει πάνω από το 90% των ελληνικών νοικοκυριών.

Τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 25 λεπτά, πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος ήταν στα 38,65 λεπτά, αλλά και από χώρες με ώριμες αγορές ενέργειας όπως η Ισπανία (34,8 λεπτά), η Ιταλία (46,6 λεπτά), η Βρετανία (48,8 λεπτά), η Γερμανία (50,9 λεπτά) κλπ.

Δείτε αναλυτικά τις κλίμακες των επιδοτήσεων στην κατανάλωση του ρεύματος για τον Ιανουάριο με ένα κλικ εδώ και τις χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενεέργειας στα τιμολόγια του Ιανουαρίου με ένα κλικ εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ