ΧΡΗΜΑ

Διπλάσιες οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του Ιανουαρίου - «Στήριγμα» στο ακριβό ρεύμα

Διπλάσιες οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του Ιανουαρίου - «Στήριγμα» στο ακριβό ρεύμα
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση της επιβάρυνσης των τιμολογίων ρεύματος «κατεβάζοντας» την τελική τιμή καταναλωτή μεταξύ 15 και 19 λεπτών/KWh Pixabay

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιανουάριο που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 23/12 το υπουργείο Ενέργειας και λειτουργούν ως «στήριγμα» αξίας 840 εκατ. ευρώ στις ανακοινώσεις των χρεώσεων των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, για τον επόμενο μήνα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση της επιβάρυνσης των τιμολογίων ρεύματος «κατεβάζοντας» την τελική τιμή καταναλωτή μεταξύ 15 και 19 λεπτών/KWh.

Κατά τις επίσημες ανακοινώσεις ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως το συνολικό κεφάλαιο που θα διατεθεί σε επιδοτήσεις για τις χρεώσεις Ιανουαρίου ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο από αυτό που αξιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, σκοπός είναι οι κρατικές επιδοτήσεις να εφαρμοστούν στοχευμένα επιβραβεύοντας τους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, που καταφέρνουν να περιορίσουν την κατανάλωση του ρεύματος «πιάνοντας» τους στόχους της εξοικονόμησης ενέργειας.

Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 330€/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφάται έως το 87% της αύξησης.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 280€/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190€/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 292 €/ΜWh. Απορροφάται σχεδόν το 80% της αύξησης.
  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134€/MWh.
  • Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 €/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 230 €/MWh. Απορροφάται έως το 92% της αύξησης.

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 20 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που διατίθενται κι αυτό τον μήνα, προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου.

Γιατί «ακρίβυνε» το ρεύμα

Υπενθυμίζεται πως αυξημένες είναι οι χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, με την άνοδο να φθάνει το 29%.

Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους ιδιώτες προμηθευτές κυμαίνονται από περίπου 36 λεπτά/KWh συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας, μέχρι και περίπου 52 λεπτά/KwH με τις περισσότερες εταιρίες να διαμορφώνουν τα τιμολόγια τους γύρω στα 46 λεπτά/KWh.

Βασικός λόγος πίσω από την αύξηση των τιμών είναι η άνοδος των τιμών στην ενέργεια τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, με ώθηση κυρίως από το ακριβό φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται πως από τις 14/11 μέχρι την 1η/12 το φυσικό αέριο κατέγραψε άνοδο 17% δοκιμάζοντας τα επίπεδα των 140 ευρώ στο Ολλανδικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (TTF), γεγονός που συμπαρέσυρε και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη συνέχεια, στις 6/12 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπέρασε τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με το φυσικό αέριο να αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό το μίγματος κατά 53,88%.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ