ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Το μίνι ράλι του Ιανουαρίου και οι προβλέψεις

Αγορές: Το μίνι ράλι του Ιανουαρίου και οι προβλέψεις
Τα 2/3 του ταμπλό καταγράφηκαν θετικές αποδόσεις, ενώ στον FTSE-25, που κινεί τα νήματα της αγοράς, εντοπίστηκαν πέντε τίτλοι με διψήφια ποσοστά ανόδου ΙΝΤΙΜΕ

Το «μπαράζ» των θετικών προσήμων που καταγράφηκε κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ήταν αναμενόμενο, αλλά ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτο.

«Είναι μια υποσχόμενη αρχή» σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, κ. Μάνο Χατζηδάκη ο οποίος σχολίασε στο CNN GREECE πως ήταν μια «θετική έκπληξη».

Οι θέσεις οι οποίες ποκρίθηκαν από τους επενδυτές περιέχουν τις προσδοκίες για την κατάκτηση της επενδυτική βαθμίδα της χρονιάς και ένα ομαλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Θετική αναμένεται να είναι και η πορεία των επιχειρήσεων μέσα στο πλαίσιο των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που περιμένουμε φέτος, καθώς και μιας πολύ καλής χρονιάς για τον τουρισμό, ειδικά με φόντο το 2022, το οποίο ήταν ένα έτος εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά των πρώτων εννέα συνεδριάσεων της χρονιάς, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε απόδοση σχεδόν όση είδαμε το 2022 και έφθασε μέχρι και τρεις μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά του 2022 τα οποία είναι και υψηλά οκτώ ετών με μία μόλις αρνητική συνεδρίαση.

Πιο αναλυτικά, τα 2/3 του ταμπλό καταγράφηκαν θετικές αποδόσεις, ενώ στον FTSE-25, που κινεί τα νήματα της αγοράς, εντοπίστηκαν πέντε τίτλοι με διψήφια ποσοστά ανόδου από την αρχή του έτους, όπως φαίνεται από το ενημερωτικό δελτίο της Beta Χρηματιστηριακής, με μοναδική παραφωνία σε αυτή την πληθωρική εικόνα ανόδου είναι ο τζίρος ο οποίος υπολείπεται κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών των αντίστοιχων εννέα συνεδριάσεων του 2022.

Οι κερδισμένοι των πρώτων ημερών του 2023 είναι ο Τραπεζικός Κλάδος, η ΔΕΗ, ο Τιτάν, οι Κατασκευές και το Λιανικό Εμπόριο δίνοντας προβάδισμα σε εταιρίες και κλάδους που ως τώρα δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποδόσεις.

Κερδοφόρες ήταν και η πλειοψηφία των συνεδριάσεων και στις διεθνείς αγορές, αν και υπήρξαν πολύ εντονότερες διακυμάνσεις σε σχέση με το ΧΑ, με τους επενδυτές να αγωνιούν για τα στοιχεία του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη που με τη σειρά τους θα «κρίνουν» την στάση των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.

Τα νέα από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο ήταν καθησυχαστικά σε ευθεία αναλογία με τα δεδομένα της Ευρώπης, καθώς ο Δεκέμβριος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας επιβράδυνσης του πληθωρισμού παρά την ισχυρή ανατίμηση των τροφίμων δημιουργώντας προσδοκίες για μια πιο ήπια αύξηση των επιτοκίων στην προσεχή συνάντηση της 31ης Ιανουαρίου.

Το ΧΑ στην τελική ευθεία προς τις 1.000 μονάδες

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα, ωστόσο υπάρχουν πολλά εγχειρήματα σε εξέλιξη, είτε αυτά αφορούν σε εξαγορές, είτε αυτά αφορούν την προσπάθεια των επιχειρήσεων να φέρουν σε πέρας ένα δύσκολο επιχειρηματικό πλάνο σε ένα περιβάλλον υψηλών ενεργειακών τιμών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος Χατζιδάκης και πρόσθεσε πως «από την πορεία αυτών των εγχειρημάτων θα φανεί και η πορεία της αγοράς, μέχρι βέβαια να φτάσουμε στον Μάρτιο, όπου εκεί ο εκλογικός καταλύτης θα αρχίσει να μπαίνει πιο έντονα στις τιμές».

Τα συνεχόμενα θετικά κλεισίματα της αγοράς διατηρούν τους ταλαντωτές σε ισχυρά υπερτιμημένες ζώνες σε επίπεδο ώρας και ημέρας ενώ και η εβδομάδα προσεγγίζει το υπεραγορασμένο όριο για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2021. Αν και η εικόνα αυτή θα δικαιολογούσε μια τοπική διόρθωση, στο πρόσφατο παρελθόν (Απρίλιος – Ιούνιος 2017) είχαν σημειωθεί εκτεταμένες χρονικά υπερτιμήσεις. Έχοντας επομένως όλους τους δείκτες τάσης με το μέρος του ο Γενικός Δείκτης μπορεί να συνεχίσει διεκδικώντας την διαφυγή του από το υψηλό του 2022 βγαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις 1.000 μονάδες.

Παρόλα αυτά οι 1.000 μονάδες δεν αποτελούν κάποιο τεχνικό επίπεδο αναφοράς αφού η βασική μεσοπρόθεσμη αντίσταση εντοπίζεται στις 1.048 μονάδες, επίπεδο το οποίο έρχεται από το 2014. Ζητούμενο για να συμβούν όλα αυτά είναι η αύξηση του τζίρου καθώς και των συμμετεχόντων, τα σημαντικά επιμέρους κέρδη από τις αρχές Νοεμβρίου δεν θα αφήσουν για πολύ ασυγκίνητους τους κατέχοντες και ως εκ τούτου η αύξηση των συναλλαγών θα δημιουργήσει το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας αναχαίτισης της προσφοράς. Μια μικρή στάση στα τρέχοντα επίπεδα είναι εντός προγράμματος δημιουργώντας το απαραίτητο πλατό συσσώρευσης πριν την μεγάλη μάχη των 1000 μονάδων.

Οι εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων

Οι τράπεζες παρουσίασαν το 2022 το καλύτερο 9μηνο των τελευταίων πολλών ετών, έχοντας περάσει σχεδόν μια δύσκολη δεκαετία και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο» εμπσιτοσύνης τους σε αυτές.

Μετά τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις του 2022, οι τράπεζες θα διατηρήσουν υψηλή κερδοφορία και το 2023, με τα λειτουργικά κέρδη ως ποσοστό του ενεργητικού να ανέρχονται περίπου στο 2%, σύμφωνα τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Οι τράπεζες συνέχισαν την ανάκαμψη και παραμένουν στο επίκεντρο του στόρι των ελληνικών μετοχών, επισημαίνει η HSBC σε πρόσφατη έκεθσή της για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο οίκος σε έκθεσή στα τέλη του 2022 έδωσε συστάσεις buy με τιμές-στόχους για την Πειραιώς στα 3,30 ευρώ , για τη Eurobank στο 1,60 ευρώ , για την Alpha Bank στο 1,40 ευρώ και για την Εθνική στα 5,20 ευρώ.

Ψήφο εμπιστοσύνη στις προοπτικές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών δίνει η Morgan Stanley και αποτελούν κορυφαία της επιλογή. Η ανταμοιβή κινδύνου στην Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική και εξακολουθεί να προσφέρει άνοδο, εκτιμά η Morgan Stanley, η οποία τοποθετεί τη μετοχή της Eurobank στη λίστα με τις «Banks: Financials' Finest List» από τις επιλογές της στις Παγκόσμιες Τράπεζες. H δεύτερη επιλογή της από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι η Πειραιώς. Για τη Eurobank η σύσταση είναι «overweight» με τιμή - στόχο στα 1,38 ευρώ και για την Πειραιώς η σύσταση είναι «overweight» και η τιμή - στόχος στα 1,96 ευρώ. Για την Alpha Bank δίνει τιμή- στόχο στα 1,34 ευρώ.

Για το 2023 η Wood αναμένει αύξηση περίπου 15% για τα βασικά κέρδη, ενώ εκτιμά αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το 2023 κατά περίπου 10 - 12%). Στις βασικές επιλογές της Wood για το 2023 είναι και η Eurobank (τιμή - στόχος 1,50 ευρώ) και η Πειραιώς (τιμή - στόχος 2,50 ευρώ).

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, «η άνοδος των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) λόγω της αύξησης των επιτοκίων, η βελτίωση της αποδοτικότητας ROTE και η συμπίεση των αποτιμήσεις αφήνουν μια θετική στροφή κινδύνου/απόδοσης για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά η πορεία θα είναι ανώμαλη και από τις τραπεζικές μετοχές προτιμά την Εθνική (τιμή στόχος τα 4,58 ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ