ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 6,5% για έκτο διαδοχικό μήνα

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 6,5% για έκτο διαδοχικό μήνα
Τα νέα δεδομένα προκαλούν αισιοδοξία στις αγορές για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve Reuters/File

Σημαντικά μειωμένος ήταν ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 6,5%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021, ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις των αναλυτών, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021 και αποτελεί τον έκτο συνεχόμενο μήνα στον οποίο ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο συνολικός ΔΤΚ μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο, με την φθηνότερη ενέργεια να πυροδοτεί την πρώτη πτώση κατά τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης κινήθηκε 0,3% υψηλότερα. Συγκεκριμένα, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο 5,7% από 6% τον Νοέμβριο.

Ελπίδα για τα επιτόκια

Τα νέα δεδομένα προκαλούν αισιοδοξία στις αγορές, πως η Federal Reserve θα «εκμεταλλευτεί» το περιθώριο και θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση του στελέχους της τράπεζας Τζέιμς Μπούλαρντ, τα υψηλά επιτόκια της Fed πρέπει να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, ώστε να διασφαλιστεί πως θα οδηγήσουν στην κάμψη του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Σημειώνεται πως σε έρευνα του FedWatch αναφέρεται το ενδεχόμενο συνδυαστικής αύξησης επιτοκίων από τη νομισματική επιτροπή της τράπεζας (FOMC), συνολικού ύψους 0,50% για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ