ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 980 μονάδες με άνοδο 1,33%

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 980 μονάδες με άνοδο 1,33%
Tο κλείσιμο ήταν πολύ κοντά στα υψηλά της ημέρας, επιβεβαιώνοντας ότι στη σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές επικράτησαν κατά κράτος των πωλητών ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Συνεχίζει το ανοδικό του σερί ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς με άνοδο 1,33% και τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ ξεπέρασε τις 980 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 981,26 μονάδες και πλέον βρίσκεται «μια ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Μάλιστα, το κλείσιμο ήταν πολύ κοντά στα υψηλά της ημέρας, επιβεβαιώνοντας ότι στη σημερινή συνεδρίαση οι αγοραστές επικράτησαν κατά κράτος των πωλητών.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τα υψηλά και του 2022, φτάνοντας δηλαδή σε επίπεδα που είχε να δει η ελληνική αγορά πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ως προς τους επιμέρους δείκτες, αυτής της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,62% στις 2.384,20 μονάδες, ενώ ο Mid Cap κατέγραψε κέρδη 1,36% φτάνοντας τις 1.482,93 μονάδες. Ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς έκλεισε με άνοδο 2,48% στις 723,23 μονάδες.

Ως προς τις επιμέρους μετοχές, ιδιαίτερα υψηλά (5,45%) ήταν τα κέρδη για την Τράπεζα Πειραιώς ενώ η Μυτιληναίος κατέγραψε άνοδο 3,64%. Κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι ΔΕΗ, Eurobank και Jumbo ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola. Στον αντίποδα, η Aegean έκλεισε με απώλειες 1,72%, με τις Ελλάκτωρ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Motor Oil και Βιοχάλκο να κλείνουν με μικρή πτώση.

Έκδοση 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο

Την ίδια στιγμή, την πρώτη του έξοδο στις αγορές για το 2023 θα πραγματοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έδωσε ήδη εντολή στις τράπεζες Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan and Societe Generale as Joint Lead Managersνα αναλάβουν την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, επιδίωση του ΟΔΔΗΧ είναι η απόδοση για τη νέα έκδοση να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 4,5% ενώ το ύψος της έκδοσης αναμένεται να καθοριστεί από τη ζήτηση που υπάρχει.

Με την κίνηση αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία που έχει προκύψει για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς -πριν τη σχετική ανακοίνωση- η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν στα επίπεδα του 4%. Και αυτό ενώ τον Οκτώβριο η αντίστοιχη απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά ανερχόταν στο 4,7% περίπου.

Επιπλέον θέλει να εκμεταλλευθεί το «παράθυρο ευκαιρίας» που δημιουργείται μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, όταν και η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα μία αύξηση στα επιτόκια του ευρώ, αλλά και να δώσει το στίγμα για τη στρατηγική της το 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ