ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς «πιάσαμε» ξανά στις 1.000 μονάδες (infographic)

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς «πιάσαμε» ξανά στις 1.000 μονάδες (infographic)
Τα σημαντικότερα ορόσημα στην πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών για την «επιστροφή» στις 1.000 μονάδες από το 2014 μέχρι και σήμερα EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στις 24 Ιανουαρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να περάσει το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, για πρώτη φορά από το 2014, χωρίς ωστόσο να κατακτήσει το τελευταίο «υψηλό» των 1.035,08 μονάδων, το οποίο παραμένει «άπιαστο» από τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014.

Ήδη από τις πρώτες μέρες της χρονιάς, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να προεξοφλεί τις θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, όπως η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 και η επιχειρηματική κερδοφορία, αλλά και ένα εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς πολιτικό ρίσκο. Κάτι στο οποίο συμφωνεί και η πρόσφατη έκθεση της JP Morgan.

Όμως ποια ήταν τα σημαντικότερα ορόσημα στην πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών για την «επιστροφή» στις 1.000 μονάδες από το 2014 μέχρι και σήμερα;

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 χαρακτηρίστηκε από ανοδικές τάσεις και έντονες εισροές κεφαλαίων, καθώς το χρηματιστήριο προεξόφλησε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με δύο εκδόσεις ομολόγων και την επιτυχή κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, ωστόσο το 2ο εξάμηνο ήταν φορτισμένο από τις πολιτικές εξελίξεις και την καθυστέρηση της 5ης αξιολόγησης που πλησίαζε επικίνδυνα στην ημερομηνία της Προεδρικής εκλογής.

Στις 10/12/2014 η αγορά κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1987 με πτώση 12,78%, καθώς ξεκινούσε η διαδικασία για την τότε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τον Ιανουάριο του 2015 η αδυναμία εκλογής ΠτΔ οδήγησε σε πρόωρες εκλογές. Η πολιτική αβεβαιότητα, η τραπεζική αργία και τα capital controls οδήγησαν σε καθίζηση την συναλλακτική δραστηριότητα στο πρώτο μισό της χρονιάς, με το ΧΑ να βάζει «προσωρινό λουκέτο» στο διάστημα μεταξύ 29 Ιουνίου - 31 Ιουλίου.

Οι τραπεζικοί περιορισμοί τελικά άρθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2015, ωστόσο η κίνηση δεν είχε αντίκρισμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Το 2016 ήταν η δεύτερη χρονιά των capital controls. Η καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά κυρίως ότι οι ξένοι έπαψαν να εμπιστεύονται τις ημερομηνίες που έδινε η κυβέρνηση ότι θα κλείσει τα θέματα της οικονομίας επιδείνωσαν τη χρηματιστηριακή εικόνα.

Το Ιούνιο της ίδια χρονιάς «ήρθε» το Brexit στην Αγγλία και στη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου του 2016 ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-13,42%) στην 140ετή ιστορία του.

Ένα χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2017 αλλάζει η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται αρχικά του όρους των δανειστών για εμπροσθοβαρή ψήφιση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο η συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία εγκρίθηκε η δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, συντελείται η αναβάθμιση από τη Moody’s και αργότερα από τη Fitch, αλλά δεν σημειώνεται πρόοδος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. Από εκεί και πέρα ξεκινάει πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στα stress tests.

Το θετικότερο από το αναμενόμενο πόρισμα δεν είχε το… αναμενόμενο αποτέλεσμα το 2018, όταν οι τραπεζικές μετοχές έχασαν πάνω από το 50% της αξίας τους. «Βαρίδι» για την αγορά αποτέλεσε και η υπόθεση της Folli – Follie η οποία προκάλεσε την κατάρρευση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κυρίως των ξένων επενδυτών.

Στο πολιτικό πεδίο, ο φόβος ανατροπής των μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεων, αλλά και η δημοσιονομική ασυνέπεια δημιούργησαν ένα άκρως αρνητικό κλίμα στην αγορά ενόψει των προσεχών εκλογών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και η ελληνική οικονομία γενικότερα πήραν μια «βαθιά ανάσα» το 2019 η οποία ήταν η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων και η καλύτερη έως τώρα στον 21ο αιώνα.

Για πρώτη φορά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε 10 μηνιαία θετικά κλεισίματα και ολοκλήρωσε το έτος στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας (σχεδόν) πενταετίας.

Όμως τον Φεβρουάριο του 2020, η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε απότομα «φρένο» στην αισιοδοξία των επενδυτών και προκάλεσε ισχυρές ρευστοποιήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 484 μονάδες τον Μάρτιο.

Τους επόμενους μήνες η αγορά προσπάθησε να βρει «πατήματα» και να σταθεροποιηθεί πιο ψηλά, ελπίζοντας σε μια έστω και καθυστερημένη ανάκαμψη και ήδη τον Ιανουάριο του 2021 το Χρηματιστήριο κατέγραφε τη δεύτερη κορυφαία απόδοση παγκοσμίως.

Ωστόσο ο στόχος για την κατάκτηση των 1.000 μονάδων, είχε άδοξο τέλος όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές.

Με ένα χρόνο καθυστέθηση, τον Ιανουάριο του 2023 οι 1.00 μονάδες κατακτήθηκαν και η αισιοδοξία έχει επιστρέψει στις αγορές. Πλέον το ερώτημα είναι αν θα δικαιωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ