ΑΓΟΡΕΣ

Θετική ώθηση στις αγορές παρά το «μήνυμα» της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων

Θετική ώθηση στις αγορές παρά το «μήνυμα» της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά περιόρισε τα αρχικά κέρδη της ημέρας αλλά ο Stoxx 600 έκανε «άλμα» INTIME

Ανοδικά κινήθηκαν την Πέμτπη 2/2 τα Χρηματιστήρια της Αθήνας και της Ευρώπης, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας για νέα αύξηση των επιτοκίων.

Πλέον, μετά και τη νέα αύξηση, το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 3% και αυτό της αποδοχής καταθέσεων στο 2,5%.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει άμεσο αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις, που έχουν χρέη με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Μάλιστα, αν υπολογιστούν συνολικά οι αυξήσεις από το καλοκαίρι του 2022, όταν και ξεκίνησε το «σπιράλ ανόδου» των επιτοκίων, οι δόσεις των στεγαστικών δανείων έχουν ανέβει κατά έως και περισσότερα από 3.500 ευρώ το χρόνο.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούλιο του 2022, οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Μάρτιο και παρότι διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει την πορεία προς μία σημαντική αύξηση των επιτοκίων, αυξάνοντας τα όμως κάθε φορά με σταθερό ρυθμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, το μήνυμα δεν προκάλεσε έκπληξη στους επενδυτές που ανέμεναν συνέχιση της επιτοκιακής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα Πέμπτη 2/2 η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), ανακοίνωσε την 10η διαδοχική αύξηση επιτοκίων, αλλά «έστειλε» αισιόδοξο μήνυμα στις αγορές πως ο πληθωρισμός έχει πιθανώς κορυφωθεί.

Σε αυτό το κλίμα, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά περιόρισε τα αρχικά κέρδη της ημέρας.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 17:19 διαμορφώθηκε στις 1.029 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,24% και τζίρο στα 144,75 εκατ. ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.035,54 μονάδες με άνοδο 0,81%. Την ίδια ώρα στην Eυρώπη, ο Stoxx 600 κατέγραφε άνοδο 1,25% στις 458,76 μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ