ΔΙΕΘΝΗ

Τράπεζα της Αγγλίας: Στο 4% τα επιτόκια - Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008

Τράπεζα της Αγγλίας: Στο 4% τα επιτόκια - Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008
Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) «έστειλε» αισιόδοξο μήνυμα στις αγορές πως ο πληθωρισμός έχει πιθανώς κορυφωθεί AP Photo/Alberto Pezzali

Την 10η διαδοχική αύξηση επιτοκίων ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 2/2 η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), αλλά «έστειλε» αισιόδοξο μήνυμα στις αγορές πως ο πληθωρισμός έχει πιθανώς κορυφωθεί.

Η επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας δεν επανέλαβε τη δέσμευση της να συνεχίσει να τα αυξάνει «δυναμικά» τα επιτόκια, τα οποία πλέον βρίσκονται στο 4% που είναι το υψηλότερο από το 2008, από 3,5%.

Η κίνηση δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς ήταν το επικρατέστερο σενάριο μεταξύ των περισσότερων επενδυτών και οικονομολόγων.

Η ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβράδυνε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της, με μια μικρότερη κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης, ωστόσο από την πλευρά της αναμένει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις.

«Εάν υπήρχαν στοιχεία για πιο επίμονες πιέσεις, τότε θα απαιτούνταν περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η Επιτροπή (MPC) της κεντρικής τράπεζας.

Αυτό αντιπροσώπευε ένα μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η απότομη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της.

Αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 4% περίπου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφερε. Προηγουμένως είχε προβλέψει τον πληθωρισμό για το 2023 γύρω στο 5%.

«Από την έκθεση νομισματικής πολιτικής του Νοεμβρίου έχουμε δει τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έκανε στροφή», δήλωσε ο διοικητής Άντριου Μπέιλι μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων. «Αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κηρύξουμε νίκη, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμα εκεί».

Υπενθυμίζεται πως η BoE, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από το ποσοστό πληθωρισμού 10% της Βρετανίας χωρίς να εμβαθύνει την αναμενόμενη ύφεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ