ΑΓΟΡΕΣ

Το ευρώ υποχωρεί - Το δολάριο ενισχύεται «προσωρινά»

Το ευρώ υποχωρεί - Το δολάριο ενισχύεται «προσωρινά»
Η Pimco σε έκθεση της προβλέπει βαθύτερη πτώση του δολαρίου το 2023 Pixabay

Το ευρώ υποχωρεί οριακά κατά 0,04%, στα 1,0792 δολάρια στην αγορά συναλλάγματος, την ώρα που το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται μετά τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ισοτιμίας, το ευρώ βρίσκεται στα 142,2740 γεν, στο 0,8943 με τη στερλίνα και στο 0,9975 με το ελβετικό φράγκο.

Ενώ η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,53% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 131,8510 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,06% και διαμορφώνεται στα 1,2064 δολάρια.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, με 517.000 νέες θέσεις εργασίας, ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες και εκτόξευσε τις αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, η Pimco σε έκθεση της προβλέπει βαθύτερη πτώση του δολαρίου το 2023, καθώς οι κίνδυνοι του πληθωρισμού εξασθενούν. Σημειώνεται πως το αμερικανικό νόμισμα έχει ήδη υποχωρήσει 10% από την κορύφωση του το προηγούμενο έτος.

Ο Gene Frieda, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της εταιρείας, αναμένει ότι το δολάριο θα χάσει περαιτέρω έδαφος, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα σταματήσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Αυτό πιθανότατα να οδηγήσει σε επιπλέον πτώση άνω του 10% για το δολάριο από την κορύφωση του Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους.

«Αναμένουμε ότι το δολάριο θα συνεχίσει να χάνει την ελκυστικότητά του ως το ασφαλές νόμισμα έσχατης ανάγκης», έγραψε σε σημείωμα. «Πιστεύουμε ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου θα μειωθούν, καθώς ο πληθωρισμός – και η αστάθεια της νομισματικής πολιτικής μειώνεται», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ