ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Τι έφερε το καλύτερο ράλι της τελευταίας οκταετίας

Χρηματιστήριο: Τι έφερε το καλύτερο ράλι της τελευταίας οκταετίας
Είναι ένα από τα καλύτερα ράλι που έχει κάνει το ΧΑ τα τελευταία οκτώ χρόνια και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα EUROKINISSI

Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαγράφει αυτή τη στιγμή το καλύτερο ράλι από τα τέλη του 2014, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και με λίγες πτωτικές συνεδριάσεις, από τις 830 μονάδες περίπου, βρέθηκε στις 1.070 μονάδες αυτή την εβδομάδα, με μία από τις καλύτερες αποδόσεις στις ώριμες, ανεπτυγμένες οικονομίες, στον δυτικό κόσμο.

«Είναι ένα από τα καλύτερα ράλι που έχει κάνει το ΧΑ τα τελευταία οκτώ χρόνια» κατακτώντας εκ νέου τις 1.000 μονάδες «και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα», σύμφωνα με τα όσα είπε στο CNN Greece o Διευθύνων Σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακής, Νίκος Χρυσοχοΐδης.

  • Δείτε εδώ το infographic για τον δύσκολο δρόμο του ελληνικού χρηματιστηρίου για τις 1.000 μονάδες (κλικ εδώ)

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποδίδει την άνοδο, σε μεγάλο βαθμό, στην αρκετά θετική άποψη των διεθνών επενδυτών για τις προοπτικές της Ελλάδας, στο μακροοικονομικό επίπεδο – και στην επιβράβευση εκ μέρους τους μιας σειράς εταιρειών που έδειξαν πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα εν μέσω κρίσης, αλλά και που έχουν τις δικές τους πολύ καλές προοπτικές.

Όπως σημειώνει «αφενός έχουμε τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας που ήδη από το 2019 έχουν δείξει ότι κατακτούν ολοένα και υψηλότερα επίπεδα, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές - με την παρένθεση του covid, η ενέργεια και τα διυλιστήρια, στα οποία επίσης πρωτοστάτησε η Ελλάδα, αλλά και η πληροφορική».

«Οι τρεις αυτοί τομείς όντως δικαιολόγησαν τις υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έδωσαν πολύ καλά κέρδη και αποδόσεις μερισμάτων τα περασμένα χρόνια, με αποτέλεσμα να προσελκύσουν ακόμα περισσότερα κεφάλαια διεθνών επενδυτών.

Εάν στα παραπάνω συνδέσουμε και την αναμονή για να ανέβει η Ελλάδα – επίσης για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια - στην επενδυτική βαθμίδα των αναπτυγμένων αγορών, αντί για αναπτυσσόμενη που θεωρείται σήμερα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια ακόμα καλύτερη και θετικότερη διάθεση για περεταίρω εισροές διεθνών κεφαλαίων, τα οποία βλέπουν ένα «ασφαλές στοίχημα» για τη βελτίωση της ευρύτερης κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς».

Όπως διευκρινίζεται, σε αυτή τη φάση, τα σημάδια δείχνουν μια στάση υπέρ της Ελλάδας, υπάρχει η διάθεση, υπάρχουν οι αγοραστές, υπάρχει η σωστή προεξόφληση των θετικών νέων που αναμένονται για το τέλος της χρήσης.

Παραμένουν φυσικά οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως η περεταίρω άνοδο του πληθωρισμού, το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης ακυβερνησίας και ίσως κάποια επιδείνωση στο γεωπολιτικό σκέλος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ειδικά όσον αφορά στις πληθωριστικές πιέσεις «είναι κάτι που θα έπρεπε να θυμόμαστε, ότι υπάρχουν και ότι θα μπορούσαν να απειλήσουν την θετική εικόνα».

Όμως, όπως σημειώνει, «βλέπουμε ότι και για τους τρεις προβληματικούς παράγοντες, οι τελευταίες δύο εβδομάδες αποδεικνύουν ότι μάλλον έχει μειωθεί τουλάχιστον η πιθανότητα πραγματοποίησης τους».

Ειδικότερα, στο πληθωριστικό σκέλος διαφαίνεται μια παρατεταμένη ρητορική το τελευταίο διάστημα ότι ο πληθωρισμός δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης, στο πολιτικό σκέλος υπάρχει επίσης η άποψη ότι έχουμε καλές πιθανότητες το δεύτερο μέρος των εκλογών να οδηγήσει σε πολιτική σταθερότητα, ενώ στο γεωπολιτικό – τουλάχιστον όσον αφορά στην Τουρκία – έχουν κοπάσει κάπως οι πολύ μεγάλες ανησυχίες.

«Είμαστε ακόμα σε μια θετική κατάσταση» τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης και προσθέτει πως «υπάρχει momentum ανόδου, με ολοένα και περισσότερους επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν, από το εξωτερικό αλλά και εγχώριους πλέον. Και φαίνεται πως μπορούμε να κινηθούμε και σε καλύτερα επίπεδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ