ΑΓΟΡΕΣ

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα με φόντο τις εκλογές

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα με φόντο τις εκλογές
AP Photo/Burhan Ozbilici

Πτώση σε νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε σήμερα Πέμπτη 9/3 η τουρκική λίρα, φτάνοντας στο 18,9620 έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν ακόμη τον οικονομικό αντίκτυπο των καταστροφικών σεισμών, την ώρα που κορυφώνεται η αβεβαιότητα στη χώρα με φόντο τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου θα κρίνουν αν η Τουρκία συνεχίσει με τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή αν θα στραφεί στις «τυπικές» διαδικασίες που υπόσχεται η αντιπολίτευση του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Παράλληλα σύμφωνα με το Bloomberg, η Wells Fargo, σε σημερινή της εκτίμηση για την πορεία της τουρκικής λίρας, ανέφερε ότι είναι πιθανό να κυμανθεί κοντά στα 19,00 έναντι του δολαρίου, μέχρι το τέλος της εκλογικής περιόδου, αλλά αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό νόμισμα έχασε περίπου το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου το 2022, ενώ οι απώλειες είχαν φτάσει ακόμα και το 44% το 2021.

Η πρώτη έκδοση ομολόγων μετά το σεισμό

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία, δανείστηκε συνολικά 2,25 δισ. δολάρια στην πρώτη διεθνή προσφορά ομολόγων μετά τους σεισμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε ομόλογα σε δολάρια λήξης 14 Μαρτίου 2029 με απόδοση 9,5%, στην πρώτη έξοδο της στις αγορές, μετά τον σεισμό που της έχει «κοστίσει» ακριβά.

Όπως αναφέρεται, οι ζημιές από τους σεισμούς έχουν ενισχύσει τις οικονομικές πιέσεις, την ώρα που η χώρα ήδη παλεύει με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ