ΑΓΟΡΕΣ

Υποχώρηση έως και 5% στην τιμή του πετρελαίου

Υποχώρηση έως και 5% στην τιμή του πετρελαίου
Μετά από ένα θετικό ξεκίνημα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ακολουθώντας την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων AP Photo/Hussein Malla

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στους κίνδυνους που θέτει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα η κατάρρευση της τράπεζας SVB, ενώ το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εξαγωγές από τη Ρωσία έρχεται να προστεθεί στις δυσκολίες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, στις 15:05 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, σημείωσε πτώση 4,60%, στα 78,97 δολάρια, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 79 δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου. Το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI), παράδοσης Απριλίου, σημείωσε πτώση 5,02%, στα 72,84 δολάρια.

Αφού ξεκίνησαν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ακολουθώντας την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων και του δολαρίου, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την κατάσταση στην Silicon Valley Bank (SVB). Η κατάρρευση της καλιφορνέζικης τράπεζας ανάγκασε τις αμερικανικές αρχές να ανακοινώσουν μέτρα για την προστασία των καταθέσεων προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα πανικού στην αγορά.

«Οι αγορές χωνεύουν ακόμα τα νέα και φοβούνται για τυχόν εξάπλωση», σχολίασε ο Τζέιμς Χάρτ, αναλυτής στην TickMill.

Η τιμή του πετρελαίου επηρεάζεται όταν οι επενδυτές φοβούνται για την παγκόσμια ανάπτυξη και στρέφονται στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’.

Παράλληλα, «η Ρωσία συνεχίζει τις εξαγωγές της προς πολλές χώρες, το οποίο αυξάνει την προσφορά στην αγορά», σχολίασε ο Γουάλιντ Κουντμάνι, αναλυτής στην XTB.