ΑΓΟΡΕΣ

ΕΚΤ και Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας «γύρισαν» θετικά τις αγορές

ΕΚΤ και Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας «γύρισαν» θετικά τις αγορές
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Σε «πράσινο» έδαφος επέστρεψαν οι αγορές την Πέμπτη 16/3, μετά από μια δύσκολη συνεδρίαση, με οδηγό τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, πιστή στην προαναγγελθείσα απόφασή της να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%) τα επιτόκια του ευρώ παρέμεινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Εντούτοις, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να «παγώσει» τις επόμενες αυξήσεις, επικαλούμενη το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τα στοιχεία, γεγονός που σημαίνει ότι ο «οδικός χάρτης» που προέβλεπε και νέες αυξήσεις μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι πλέον δεδομένος.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά τις εντάσεις που καταγράφονται στις αγορές και είναι έτοιμη να παρέμβει ώστε να διατηρήσει τη σταθερότητα.

Νωρίτερα, oι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν σήμερα πετώντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εμβληματική Crédit Suisse, με σκοπό να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 1.031,91 μονάδες, ενώ ενδοσυνεριακά έχασε έως και 0,90%, αλλά και κέρδισε κατά 2,01%. Ο τζίρος ανήλθε στα 131,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 49,5 εκατ. τεμάχια.

Την ίδια ώρα, με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 0,90%, αλλά και οι αμερικανικοί βασικοί δείκτες στην Wall Street. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κέρδιζε 0,38%, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,47% και ο S&P 500 είχε άνοδο 0,92%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ