ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το μετέωρο βήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - Τι θα κάνει με τα επιτόκια

Το μετέωρο βήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - Τι θα κάνει με τα επιτόκια
Η Κριστίν Λαγκάρντ AP Photo/Armando Franca

Αντιμέτωπη με μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της ιστορίας της βρίσκεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εν μέσω γενικευμένων φόβων για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καλείται να αποφασίσει αν και με ποιο τρόπο θα συνεχίσει την πολιτική της αύξησης των επιτοκίων.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, οι αναλυτές αλλά και οι αγορές θεωρούσαν δεδομένο ότι κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αύξανε τα επιτόκια του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%), όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει κατά τη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο.

Εντούτοις, οι ραγδαίες εξελίξεις και στις 2 όχθες του Ατλαντικού με την κατάρρευση τόσο της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και της Credit Suisse στην Ελβετία αλλάζουν τα δεδομένα.

Hδη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διαμήνυσε ότι βάζει τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην προγραμματισμένη για τον Μάρτιο αντίστοιχη κίνηση.

Το δίλημμα της Κριστίν Λαγκάρντ

Πλέον, το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα εξαιρετικά δύσκολο δίλημμα: Αν αποφασίσει να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, κινδυνεύει να εντείνει τις ούτως ή άλλως ισχυρές πιέσεις που υπάρχουν στις αγορές.

Καθώς, όσο αυξάνεται το κόστος του χρήματος, τόσο εντείνονται οι φόβοι για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, για περιορισμό της ανάπτυξης, αλλά και ακόμα και για φαινόμενα κατάρρευσης ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως συνέβη με την Silicon Valley Bank.

Στον αντίποδα, αν τελικά κάνει πίσω και δεν προχωρήσει στην προαναγγελθείσα αύξηση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει να δίνει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μήνυμα στις αγορές: Ουσιαστικά παραδέχεται ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα. Έτσι, ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στις τράπεζες από ό,τι θα έφερνε η αναμενόμενη και εν πολλοίς προεξοφλημένη αύξηση των επιτοκίων.

Η κρίσιμη συνέντευξη τύπου

Παράλληλα, και ανεξάρτητα με το τι τελικά θα αποφασίσει ως προς τη νομισματική της πολιτική, αναλυτές και αγορές αναμένουν με αγωνία τις δηλώσεις Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου. Εκεί, είναι δεδομένο ότι η κορυφαία ευρωπαία τραπεζίτης θα ερωτηθεί για τις συνέπειες των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο, αλλά και το για το αν σκοπεύει να αναλάβει κάποιας μορφής πρωτοβουλίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και αν συμβεί, είναι δεδομένο ότι η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι καθοριστική για την πορεία των αγορών αλλά και ευρύτερα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος για τις επόμενες μήνες αν όχι και περαιτέρω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ