ΑΓΟΡΕΣ

Η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος, λέει το ΔΝΤ

Η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος, λέει το ΔΝΤ
Γυναίκα περπατά σε πεζογέφυρα με φόντο τους δίδυμου πύργους των κεντρικών γραφείων μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμμετοχών στο χώρο των νέων τεχνολογιών, της κινεζικής εισηγμένης Tencent, στην πόλη Σεντζέν (Shenzhen) της Κίνας. Η φωτογραφία έχει ημερομηνία 15 Μαρτίου 2016 REUTERS/Bobby Yip/File

Η Κίνα θα πρέπει άμεσα ν’ αντιμετωπίσει το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος της, δήλωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σημειώνοντας ότι είναι αυτό που δημιουργεί έντονο προβληματισμό διεθνώς για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο

Ο Ντέιβιντ Λίπτον (David Lipton) –πρώτος αναπληρωτής διοικητικός διευθυντής του ΔΝΤ– προειδοποίησε σε ομιλία του ενώπιον οικονομολόγων στην πόλη Σεντζέν (Shenzhen) της νότια Κίνας πως τα χρέη των ιδιωτικών επιχειρήσεων αποτελούν «κρίσιμη αδυναμία στην κινεζική οικονομία».

«Τα σημερινά χρέη των επιχειρήσεων μπορεί να γίνουν μελλοντικά συστημικά προβλήματα χρέους. Τα συστημικά προβλήματα χρέους μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ή σε τραπεζική κρίση. Ή και στα δύο», τόνισε ο Λίπτον, σύμφωνα με αντίγραφο του κειμένου της παρέμβασής του που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters.

Ο αξιωματούχος του οργανισμού πρόσθεσε πως το ιδιωτικό χρέος της Κίνας ανέρχεται στο 145% του ΑΕΠ –ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο. Ο ίδιος ξεχώρισε τις κρατικές επιχειρήσεις, που όπως τόνισε συμμετέχουν περίπου στο 55% του ιδιωτικού χρέους, αλλά μόλις στο 22% των οικονομικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Αναφερόμενος στην εμπειρία άλλων χωρών, ο Λίπτον υπογράμμισε πως η Κίνα χρειάζεται ν’ αντιμετωπίσει τόσο τους πιστωτές, όσο και τους οφειλέτες της και να διαχειρισθεί τα διοικητικά προβλήματα, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον τραπεζικό τομέα της.

«Το δίδαγμα που πρέπει να αφομοιώσει η Κίνα είναι πως προκειμένου να αποφύγει έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο από αύξηση πιστώσεων, υπερχρέωση και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, θα πρέπει να βελτιώσει τη διοίκηση των επιχειρήσεών της», επισήμανε.

Η χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων αποτελεί μείζον ζήτημα για το Πεκίνο στην πορεία μεταστροφής της οικονομίας από το εξαγωγικό μοντέλο στις υπηρεσίες, καθώς η χρεοκοπία ή μη επιχειρήσεων που δεν ανταποκρίνονται στις επιταγές του νέου παραδείγματος αποκτά πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ